Szombaton folytatódott az Akasztói Mária-napi Búcsú. A zenés reggeli ébresztővel induló nap éjszakába nyúlóan, a szüreti zenés, táncos vigadalom végéig tartott.

-Hirdetés-

Délelőtt szent misén vehettek részt a község lakói, délután pedig egymást követték az események. Először az Erőemberek versenyén mutathatták be az ide érkező férfiak a hatalmas fizikai erejüket, majd 14 órakor a Piripara Alkotóház ünnepélyes avatása következett. Az Akasztói Vízkereszt Citerazenekar közreműködésével beszédet mondott többek között Suhajda Antal, a község polgármestere, és az alkotóházat megáldotta Kiss István plébános.

A faluház előtt Akasztó Község Önkormányzat intézményi dolgozóinak meglepetés műsora következett, mely során egy néptánc előadást láthattunk. A látványos műsort a Csikósok, fogatosok felvonulása követte.

A felvonulás után a színpadon kezdődtek a műsorok. Az Akasztói Vízkereszt Citerazenekar kezdte meg a műsorok sorát. Ezt követte az akasztói kisiskolások és a Kiskőrösi Néptáncegyüttes közös műsora. A táncosokat kísérő zenészek:

  • Fazekas Bálint – nagybőgő
  • Rácz András – brácsa
  • Pogrányi Miklós hegedű

Első fellépő a Mákszem néptánccsoport volt, előadásuk címe: “Aki nem lép egyszerre”. Következő fellépő a Tátika néptánccsoport volt, akik a “Tátott szájú Jóska” koreográfiát adták elő. Őket követte a Kiskőrösi Néptáncegyüttes Csicsergők csoportja, ahol 11-14 éves gyerekek léptek a színpadra, majd a 14-19 éves korosztály következett. Az utolsó fellépésen a Kiskőrösi Néptáncegyüttes a “Táncok Székelyföldről” című koreográfiával zárták a néptáncos fellépést.

A táncok után a Dankó Pista Férfikórus állt a közönség elé, akik már 3 kiemelt arannyal büszkélkedhetnek.

A műsor Veréb Tamás fellépésével folytatódott, aki táncos kísérőivel együtt remek hangulatú, pörgős koncertet adott.

A fellépések után a testvértelepülések vezetőinek köszöntője következett, ahol többek között jelen volt Font Sándor, országgyűlési képviselő is.

A köszöntő után a birkafőző verseny eredményhirdetése következet. A zsűri tagjai:

  • Pálszabó Mihály: a zsűri elnöke, mesterszakács, a francia gasztronómiai lovag
  • Fehér Katalin: cukrászmester, az Oázis cukrászda tulajdonosa
  • Huszár István: Huszár Borház tulajdonosa
  • Mátyás József: magánnyomozó

A következő eredmények születtek:

  1. Németh György
  2. Papp Imre
  3. Bóden-vin Kft.

Különdíjat kapott: Csatai István és Hegedűs István.

Az est további részében a koncertek és a mulatás következett. A hangulatfelelősök: Gregor Bernadett és Buch Tibor, majd később Nádas Anti, Kothencz Lali, Markó Nani és Szekeres Misi.

O.S.