A gyümölcsök nem csak finomak és egészségesek, hanem különböző élettani hatásaik miatt is ajánlatos fogyasztani őket.

Már elkezdődött a szamóca-cseresznye szezon. Ha nem termelsz otthon semmi gond, zöldségesekben, hipermarketekben vagy akár a Szedd magad-akció keretén belül is hozzájuthatsz ezekhez az élő ételekhez. A gyümölcsvadász oldalon összegyűjtötték, hogy hol van erre lehetőségetek Bács-Kiskun megyében.Ha még nem vettetek részt Szedd magad-akcióban, akkor itt van most néhány hasznos tanács, melyeket érdemes megfogadni:

Érkezzetek korán a földre, mivel ha későn érkeztek, könnyen hoppon maradhattok, hisz a korán ébredők megelőznek titeket és leszedik a termés legjavát!

Vigyetek magatokkal  szedődobozt, ládát vagy kosarat!

Csak az érett szemeket, gyümölcsöket  gyűjtsétek!

Kocsánnyal együtt szüreteljétek! Ha azt szeretnétek, hogy a szüretelt gyümölcs a hazaúton ne menjen tönkre, akkor a gyümölcsöt a zöld gyümölcskocsánnyal együtt szedjétek le, óvatosan, minél kevésbé összenyomva. Nem tesz jót a friss gyümölcsnek a kosárba való távolbadobás sem, ezért gondosan helyezd el a gyümölcsöket a gyűjtőedénybe.

Tovább eltartható a gyümölcs, ha reggel, vagy felhős, hűvös időben szüreteltek. A leszedett gyümölcsöket, minél kevesebb ideig hagyjátok a napon állni, inkább keressetek árnyékos helyet neki, majd otthon minél hamarabb hűtsétek vagy fagyasszátok le azokat. Csak annyit mossatok meg, amennyit el is fogyasztotok frissen. A  beteg, nyomódott szemeket érdemes kiválogatni, melyből készíthettek turmixot vagy akár lekvárt is.

Érdemes mindig olyan zöldségeket és gyümölcsöket választani, amelyeknek éppen szezonja van. Legyetek kreatívak minden évszakban és hagyjátok, hogy a tavasz, a nyár, az ősz és a tél színei vezessék kezeiteket a friss zöldségek és gyümölcsök beszerzésekor.

Kutyifa Ilona