Az egyik legegészségesebb sport — tartják sokan az úszásról. Sokan azonban félnek a víztől, hiszen — mint állítják — „klóros, vírusos, fertőző és meg lehet benne fulladni”.
Ahol tehát úszást szeretne valaki oktatni, ezekkel a mendemondákkal, vagy mondjuk inkább úgy: fenntartásokkal is meg kell küzdenie.

Nagyobb településeken régóta gyakorlat, hogy már óvodáskorban megszerettetik a gyerekekkel a vizet. A cél az, hogy 6-7 éves korukra valamilyen szinten tudjanak úszni, illetve legyenek tudatában a víz veszélyeinek és előnyeinek. Emellett a gerincoszlop és a mozgásszervek egészsége, fejlődése leginkább az úszás során teljesedik ki. Ez a sport télen-nyáron űzhető és éppen a hideg hónapok viszonylagos tespedése ellen nyújthat megoldást.

Mivel térségünkben több helyen is működik (tan)uszoda, és szakemberekben sincs hiány, kézenfekvő volt, hogy a bócsai óvodás szülők előbb-utóbb ugyancsak lépnek. Az ősz folyamán összefogtak és élükön Bodoki Brigittával megszervezték a tíz alkalomból álló tanfolyamot. Helyszínnek a jakabszállási repülőtér és hotel medencéjét találták a legalkalmasabbnak, már amiatt is, merthogy az oktató, Gergely Péter, Kecskemétről járt a foglalkozásokra.

A nagy kérdés már csak a nagycsoportos résztvevők és a segítő szülők szállítása volt: hogyan és mennyiért? Ekkor érkezett az önkormányzati segítség: Szőke-Tóth Mihály polgármester a legfontosabbnak talán a sportot, a testmozgást tartja a felnövekvő fiatalság életében. Ezért ingyenesen bocsátotta az úszók és kísérőik rendelkezésére a község kisbuszát a heti egyszeri alkalomra.

A kurzus eredményes volt: a 13 gyerekből 3 tanult meg úszni, viszont a víztől immár senki sem fél. A szervezők ezúton is köszönik a segítséget minden támogatónak és az óvónéniknek!

Káposzta Lajos