A bócsai Hubertus Vadásztársság minden nyáron megtartja nyílt napját a parkerdőben, melyre a társaság tagjain és barátain kívül a működési területen gazdálkodó földtulajdonosokat hívják el. A hangulatos összejövetel célja a jó kapcsolat ápolása, hiszen a két ágazat, a szántóföldi növénytermesztés és a vadgazdálkodás néha szinte keresztezi egymás útját.

Idén július első szombatjára esett a nagy nap, melyre több mint százan jöttek el. A fiatalokat délelőtt légpuska lövészversennyel várták, a felnőttek pedig a kisebb-nagyobb gondokat beszélték végig a nádtető alatt. Egyik ilyen tényező a birtok- illetve jószágvédelem. Sok helyen villanypásztorok, kerítések állnak. Ez a vadászat során akadály, de tiszteletben kell tartani. A vadak teszik ezt a legkevésbé: ők átjárnak mindenen!

Mint Mucsi Gábor vadászmester elmondta, a vadbecslések alapján megállapítható, hogy a vadlétszám megfelel a terület vadeltartó képességének. De a vad mozog: ösztönösen, szagok és illatok után. Ilyen az eperérési időszak, amikor az elhagyott tanyák udvarán csemegéznek. Ugyanez a helyzet a zsenge kukoricával.

A vadetetés megszervezése télen és nyáron egyaránt fontos. Talán furcsa, de könnyen megérthető: baj akkor lenne, ha nem lenne etetés. A vadásztársaság például külön kukoricatáblákat művel, hogy a vad ott legeljen, és ne a gazdák termőterületén. Ha pedig valaki vadkárt észlel, először a vadásztársaságot értesíti. Ekkor onnan vadriasztókat kap, mely szaggal hat, és nem megy oda többet az állat.

Az ebéd vaddisznó és birka pörkölt volt, de utána a tárcsás sertéssültnek és csirkének is nagy keletje volt. A főzőmester ezúttal is Frittmann János volt. A desszertről mindegyik család maga gondoskodott, így bőven ment a kínálás. A napot tombola tettre teljessé, mely végén mindenki boldogan távozott a kedves kis ajándékkal.

A légpuska lövészverseny helyezettjei (a képen balról jobbra)

Gál Dominik, Borbényi Máté, Révész Csongor, Frittmann János, Fritmann Ákos, Révész Kolos. A helyezéseket oklevéllel, kupával és csokoládéval ismerték el.

 

Káposzta Lajos