Na, ezt még nem hallottuk! Az eddigi „élmények faluja”, azaz Bócsa újabb meglepetéssel rukkolt elő. Jobban mondva nem is a falu, hanem az itt működő és kétségkívül európai hírű Poli-Farbe Vegyipari Kft., melynek festékei az elmúlt években méltán nyertek el több elismerést.

Legújabb termékük — vagy inkább annak ötlete és prototípusa — a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen került kifejlesztésre. Ahogy állítják: a fűtő festék. Jobban mondva: „egy falnyi festék, ami egy kislakást is temperálhat”. (Na igen: -hat – het, ahogy ma a szóhasználat divatos / lehet / )

Mit állítunk? — teszi fel a kérdést a magyartanár az iskolában. Amit a héten tartott sajtótájékoztatóból megtudtunk, a szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások függvényében várhatóan 1 éven belül forgalomba kerül a még félig-meddig titok. A „nagy tudomány” lényege az, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. Tehát kell hozzá egy elektronika is. Kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett.

Mint elhangzott, jelentősen csökkenthető a lakás károsanyag-kibocsátása (mint pl. füst a kéményen), illetve hogy ez a technológia a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabban építhető ki. A felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén; míg a Poli-Farbe vegyészei a festéket tökéletesítették, a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület bármely saját gyártású beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető legyen, többfajta szín lehetőségét felkínálva. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba telepíteni tudja a fűtőrendszert.

Dr. Magyar Gábor, a Budapesti Műszaki Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője a bemutatón elmondta: „Egyre több ház, lakás rendelkezik saját „energiatermeléssel”, például napelemmel, és még többnek lesz a jövőben. Egy hatékony elektromos fűtés kitűnő párja ennek a trendnek. Hamarosan nálunk is terjedni fognak az okos házak, okos lakások – amik sok érdekes szolgáltatást tudnak, de mind közül a leghasznosabb tétel a fűtés-hűtés-világítás intelligens vezérlése lesz.”

Fogadjuk el, hiszen ötletekben eddig is gazdagok voltunk! Itt legalább jön egy cég, amely hisz bene és megvalósítja. Biztos jó, különben miért áldozna rá?

Káposzta Lajos