NB II. felnőtt birkózó csapatbajnokság zajlott vasárnap Bócsán a birkózó csarnokban. A közép-kelet-magyarországi régió négy szakosztálya mérkőzött meg egymással: Bócsa, Nagyszénás, Szeged és Orosháza birkózói.

-Hirdetés-

Ez egy minősítő verseny, mely az országos bajnokság része. Összesen 8 súlycsoportban (60-130 kg) mérte össze erejét 39 férfi szabad és kötött fogásban. A korosztály itt nem számít, ennek megfelelően 18-50 éves korú versenyzők csaptak össze.

Vajon ki a jobb? A fiatal vagy az idősebb? Miért nincsenek korosztályok?

Mint Petróczi Andor bócsai edző elmondta, ez kisebb kluboknál szinte kivitelezhetetlen. A felnőttek — ha csak nem profi sportolók — inkább edzősködnek és szinten tartás miatt edzenek. Viszont az, hogy részt vesznek egy ilyen versenyen, pontot hoz a klubnak, mely beszámít az országos szövetségi támogatási rendszerben. Azaz: minél többen birkóznak pl. Bócsáról ezen a versenyen, jó eredményt elérve, annál magasabb lesz a klub megítélése országos szinten. Ez pedig a támogatásban is megnyilvánul, melyet az ifjúság nevelésére és versenyeken való részvételre fordítanak.

Andor szerint az a tapasztalat, hogy az idősebb versenyző bár rutinos, de hamarabb elfárad, mint egy eddig profin edzett 19 éves.

A kisebb klubok részére egyéb engedmény is van: szabad 2-2 vendégjátékost fogadniuk, illetve nem kell mindegyik súlycsoportban indulni. Így pl. Bócsa 5 saját és 2 vendég versenyzővel indult neki a minősítő versenynek. Ugyanakkor a versenyeket az utánpótlás generáció is nézi, tanul belőle és készül a saját mérkőzéseire.

Mint minden meccsen, néha itt is megvannak a drámai pillanatok: amikor az edző és a csapat többi tagja üvöltve biztatja az éppen szőnyegen küzdő sporttársat. Vagy amikor a rövid szünetben, miközben gyúrják-lazítják a birkózót, még elhangzik néhány fontos edzői tanács.

A bírók feladata nem csak a hibák és pontok jelzése az asztalnál ülő elnökség felé. Sok esetben biztatják is a küzdőket, vagy éppen akcióra szólítják fel. Ugyanis az elmúlt évek sportdiplomáciai harcaiban gyakran felmerült a kifogás: a birkózás lassú sport, nincs benne show, ki kell venni az olimpiai sportágak közül, mert kevesen nézik, és így nincs reklám értéke… Ezt a véleményt meg kell változtatni – éppen az attraktívabb játékkal!

Az eredmény: Bócsa a 4. helyen végzett az itt szerzett pontszám alapján. Ehhez hozzájárult, hogy 2 súlycsoportban nem tudtak kiállítani versenyzőt, így a csapattalálkozónként 10 pontos hátrányból csak szépíteni tudtak egy-egy küzdelemben. Nagyszénás csapatát a visszavágóban legyőzték, de az odavágót ők 3 ponttal többel nyerték így ez is csak szépítésre volt elegendő. Kárász Roland csípődobásai, Molnár Géza és Gáspár Tamás kétkaros szaltói ennek ellenére megadták az alaphangulatot és senki sem távozott csalódottan.

Káposzta Lajos