Kaskantyún az elmúlt hét az egészség jegyében telt. Három helyszínen zajlottak az események: az óvodában, az iskolában és a művelődési házban. A helyi óvodai programokról Molnár Dóri óvó néni mesélt a VIRA Magazinnak.

Az óvodai nevelés kiemelkedő területe az egészséges életmódra hangolás valamint az egészséges életmód tudatos alkalmazásának kialakítása különböző tevékenységeken keresztül. Célunk, hogy a gyermekek megtapasztalják az egészséges életmód előnyeit, meglássák az abban rejlő lehetőségeket a játékosság kapcsán, valamint kellő információkhoz jutva átadják élményeiket, tapasztalataikat, tudásukat szüleiknek, családtagjaiknak.
Ezen a héten igyekeztünk a gyerekek figyelmét felhívni az egészséges életmódra, az egészséges táplálkozásra, a rendszeres testi aktivitásra, hiszen ez a terület is segíti a test és egészségtudat kialakítását. Az egészséges mozgásfejlesztés nemcsak a motorikus, hanem a gyermek teljes személyiségfejlődése szempontjából nagy jelentőségű.A tevékenységeket differenciáltan és komplexitásra törekedve folytattuk le. Előtérbe helyezve a gyermek kíváncsiságára alapozó ismeretszerzést valamint az egészségtudatos magatartás szokáskialakító és személyiségformáló szerepének erősítését.

A hét folyamán ellátogattunk a helyi fogorvosi rendelőbe is, mellyel a rendszeres fogápolás fontosságára, meglétére hívtuk fel a gyerekek figyelmét.Ellátogattunk a helyi gyógyszertárba, ahol megismerkedtek magával a környezettel, betegségekkel valamint a betegségek megelőzésének lehetséges módjaival. Beszélgettek a rendszeres tisztálkodás fontosságáról, tisztálkodási eszközök használatáról és még a testi-lelki egészségről is.Az egészséges táplálkozás alapjait is,- mint sok más egyebet- ebben a korban kell megteremteni. Eben az időszakban kialakított táplálkozási szokások és ismeretek nagyon meghatározók a későbbiekre, hiszen a helyes ételválasztás, étkezési ritmus, az ízlés kialakulása, valamint a táplálkozási minta és a táplálkozási magatartás rögzülése erre az életkorra jellemző. Mindezt előtérbe helyezve a hét folyamán gyümölcs és zöldségsalátákat készítettünk, valamint gyógyteákat is kóstolhattak a gyermekek. Közkedvelté vált a citromfű, bodza, akácfa virága valamint a kamilla tea is, mindeközben megismerkedtek ezen gyógyfüvek, virágok gyógyító hatásaival is.A szerdai napon megtartott lábtorna a lábboltozat erősítését célozta. Hiszen ebben az életkorban nélkülözhetetlen a lábra ható izmok erősítése, aktív működésének elősegítése. Az életkornak megfelelő játékos módszerekkel elérhető, hogy a gyermek mozgás közben sikerélményekhez jutva tapasztalja meg, hogy mennyi mindenre képes a lábujj, a láb használata. A lábtornát prevenció szempontjából természetesen mezítláb végezték. Betartva a fokozatosságot a terhelés mennyiségét és minőségét is szem előtt tartva.Túrú Gyuláné, Iluska óvó néni néptánc foglalkozást tartott a test és lélek egészségéért.
Az ebéd utáni alvást elősegítő mesét a hét folyamán minden nap a helyi művelődési ház vezetője, Farkas Emese tartotta. A mesék tartalmilag összefüggtek a hét eseményeivel.

Az egészségügyi témahét eredményesnek bizonyult. Hiszen felkeltettük a gyermekek érdeklődését az egészséges életmód iránt. Információkat, tapasztalatokat gyűjthettek, amelyeket játékosan feldolgozhattak a népi gyermekjátékokon és a mozgáson keresztül.

Kutyifa Ilona