2018. május 5-én szombaton a kiskunhalasi Határjárás rendezvényhez csatlakozva hármas határoszlop avatáson vett részt Tázlár delegációja is.

A Kiskunhalasi Lovasbandérium a Jászkun Redemptió tiszteletére egy régi kun hagyományt elevenített fel: a határjárást. Kiskunhalas határán haladva régi és új határjeleket érintve az ún. hármashatároknál kis ünnepség keretében új határoszlopokat avatnak fel. A rendezvény időpontja: a május 6-hoz legközelebb eső szombat ( ugyanis, 1745. május 6-án hirdették ki Mária Terézia királynő levelét, melyben az önmegvalósítást, a redemptiot engedélyezte).

Az első oszlopot 2006-ban állították fel. Harkakötöny – Kiskunhalas – Tázlár feltételezett hármas határánál, de tévedtek pár száz métert. Ebben az évben javították ezt a hibát pontos mérések alapján, (melyben Medvecz Dániel tázlári erdész segített) az eredeti határkövet megtalálva, és az új oszlopot helyes helyén felállítva. Ennek ellenére a régi oszlop ott maradt ahol eddig is, mely a Határjárás rendezvény kezdetét hirdeti (2006).

Ennek az ünnepségnek a keretében a tázlári csapat 10 órakor egyhuszárral: Égető Sándor, és egy lovaskocsival, melyet Modok Zoltán önkormányzati képviselő irányított elindult a művelődési ház elől. A virágba borult akácfák hűvösében és a kellemes szellő hatására hullámzó árvalányhajas mezők között a földúton közelítette meg a hármas határ helyszínét a lovas kocsin utazva Bán Róbert polgármester, Bánné Égető Zsuzsanna képviselő asszony, Takó Gábor alpolgármester és felesége, valamint Balogh Tibor nyugdíjas iskolaigazgató és felesége. Az ünnepség keretében Mártáné Czékus Györgyi és Molnárné Pásztor Zsuzsanna (Tázlári Rozmaring Asszonykórus tagjai) hazafias énekében gyönyörködhettek a határoszlop avatására odaérkezett kiskunhalasi, harkakötönyi és tázlári küldöttségek.
Az ünnepséget követően Waclawczyk Dariusz a Bandérium parancsnoka egy közös ebédre invitált mindenkit a közeli Váczi tanyára. Ezt követően mindenki ahogy érkezett, indult vissza saját településére. Csodálatos nap volt! Ezúton is köszönjük a szervezőknek a megemlékezést és a barátságot!

-Dusy-