Több mint tíz esztendő óta egyre nagyobb számban gyűlnek össze az izsákiak a közös gyertyagyújtásra. A főtéri szökőkút helyén felállított nagy adventi koszorú első gyertyájának ünnepélyes meggyújtására 2018. december 2-án 17 órakor került sor.

Bajkó Zoltán plébános köszöntő szavai az adventi készülődésről szóltak: “A négy hetes várakozás arról szól, hogy napról-napra közelebb kerüljünk Jézushoz. Most az advent legelején még nehéz átéreznünk annak a csendes éjnek a csodáját, ahová tartunk a készülődés során. Eltéríti gondolatainkat, túlkiabálja a csillogó és zajos világ, amint a vásárlás ünnepére készülünk egy hónapon át. Vajon túl tudunk-e látni a fényfüzéreken a bölcső felett álló csillagig? Meghalljuk-e a vásári forgatag mögött az újszülött gyermek csendes szuszogását? Nem könnyű feladat, de fel kell készülni – erről szól az Advent. Az Advent és a Karácsony egészen másról szól, mint amit a felénk érkező külső ingerek próbálnak ránk erőltetni és sugallni. Lelkünk problémáira nem a vásárlásban, nem a tárgyi világban keresünk vigasztalást, hanem egymásban. Ha engedjük, hogy a tárgyak illetve a pénz legyen gondolkodásunk középpontjában, sekély és száraz lesz az ünnepünk. Advent és Karácsony Jézusról szól, akiben testet öltött a szeretet, a türelem és a megértés. Lehetőséget ad mindannyiunknak az elcsendesedésre, az áldott várakozásra – fordítsuk figyelmünket egymásra, embertársainkra, kapcsolatainkra. Gyakoroljunk türelmet, megértést másokkal és önmagunkkal szemben. A lényeg az, hogy egymást szeressük és megbecsüljük, hogy a mi szívünkben megszülethessen az az apró gyermek, aki mindenkinek szerető barátja akar lenni.

A katolikus hittanos gyerekek énekes és prózai előadása, folytatva az elhangzott gondolatokat, tette fel a kérdést: kinek higgyünk? A betlehemi Jézus szeretetének, vagy a vásári reklámözönnek? Előadásukban választ adtak rá melyikben találjuk meg lelki békénket.

Jézus az akiben testet öltött a szeretet, a türelem és a megértés

Ezúttal a gyerekek előadásában szereplő betlehemi jászol emlékeztet Jézus születésére, de következő gyertyagyújtásra már ismét állni fog Geiszt István fafaragó rusztikus stílusú betlehemi kompozíciója is. Az ünnepváró műsor mellett, hagyományosan a különböző szervezetek karitatív célú adománygyűjtést végeznek. A gyertyagyújtás résztvevői, a Vino étterem sátrában kínált forró italok és sütemények fogyasztása mellett, baráti beszélgetéssel vitték tovább az ünnepi hangulatot.

-fg-