Az Izsáki Táncsics Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a tavalyi tanévben sikeres pályázatot nyújtott be a Salva Vita Alapítvány és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával indított Adj Egy Ötöst! programba.

A pályázat célja, hogy a felnövekvő generáció személyes találkozáson és élményeken keresztül ismerkedjen meg fogyatékossággal élő emberekkel, továbbá a pályázó tanulók személyes élményeiken keresztül megosszák másokkal tapasztalataikat.

-Hirdetés-

Az élménynap megvalósítására, 2019. március 22-én, a pályázatra regisztrált 6.c osztályos tanulók és a projektbe bevont speciális tagozatra járó gyermekek közreműködésével került sor.

Az élménynap reggelén, ráhangoló feladatként a parkolóban lévő mozgássérült jeleket aszfaltkrétával tették színesebbé és az iskolába érkezőket vidám „adjegyötöst!”-tel fogadták. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) megyei munkatársai segítségével megtanulták, majd az iskola tanulóinak eljelelték Halász Judit: Mindannyian mások vagyunk című dalát.

A tornateremben a Trizoli Jótifuti Egyesület munkatársai mutatták be a kerekesszék használatát. A gyerekek meggyőződhettek róla, hogy segítőként nem is olyan egyszerű koccanás-mentesen irányítani a kerekesszéket. Pedig ezzel az eszközzel még versenyezni is lehet.

Az egyesület 2019. június 22-én, hetedik alkalommal rendezi meg a jótékonysági futás/bringázást Kecskeméttől Kiskőrösig, amelyhez bátran lehet csatlakozni.

A tanteremben gyakorolhatták a szájról olvasást, ami nagy figyelmet követel mindkét fél részéről. Az ideiglenes futópályán Izsák Város Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálat munkatársaival a vakvezetős futást próbálhatták ki. Megtapasztalhatták, hogy nem is olyan egyszerű nem rángatni, hanem odafigyelve rá, vezetni egy látássérült embert.

9 órától az aulában az iskola összes tanulója őszinte meghatottsággal figyelte A szuperhős kiskutya botladozásait. A jelelő diákokkal együtt énekelték Halász Judit dal refrénjét: Mindannyian mások vagyunk, / bár egyben másban hasonlítunk. / Mindannyian mások vagyunk, / (még) jó hogy van néhány közös dalunk. A prezentációból megérthették feladatunk, hogy magunkat a fogyatékkal élők helyzeteibe képzeljük;
… jobban átérezzük mások sorsát;
… a jövőben megértőbb, empatikusabb hozzáállással sorsukon fordítani;
… pozitív irányba változtatni életkörülményeiket;
… a fogyatékkal élő személyek sorsa a KÖZÖSSÉG kezében van;
… sorsuk a TE kezedben van;
… kulcsszavunk: ELFOGADÁS!
A közös program végén az aulában flashmob bemutatóban jelenítették meg a „Mozgássérült parkoló” ikonját.

Az iskola aulájában a fogyatékkal élő híres emberekről készült képekből rendezett kiállításon láthatták, ők is képesek világraszólót alkotni. Egy másik, képeslapokból összeállított gyűjteményről még elképzelni is nehéz, hogy ezek a művek szájjal, és tenyérfogással készültek. Ennek nehézségéről maguk a gyerekek is meggyőződhettek, amikor kipróbálták a szájjal festést.

Az „Adj Egy Ötöst!” program természetesen nem csak egy élménynapra korlátozódik. Ehhez kapcsolódott a tavalyi MONDO jogtudatosító program, a látogatás a helyi idősek otthonába, meg az azóta megtartott jó néhány érzékenyítő program is. Mint például: az autisták nem betegek vagy sérültek, egyszerűen csak máshogy látják a világot!
És azt sem árt tudni, hogy az “adjegyötöst!“-pacsi az elfogadás jelképe, és nem a haverkodásé!

-Faragó Gábor-