Lángol a szomszéd kéménye, kérem jöjjenek gyorsan! – hangzott a segélykérés az egyik hajnalon. Amíg a tűzoltók a helyszínre érkeztek az éber szomszéd felébresztette a ház lakóit, akik még aludtak és mit sem észleltek a tűzből.
A bejelentő határozott és helyes magatartásának köszönhetően sikerült még idejében megfékezni a lángokat és nem sérült meg senki a tűzben.

Fontos, hogy figyeljünk magunkra, családunkra, környezetünkre, szomszédainkra, hiszen a figyelmesség, az öngondoskodás, a felelősségtudat nagyon sok esetben megóvhat bennünket és a körülöttünk élőket.  Egy tűzeset észlelésénél sincs ez másként. Egy valós veszélyhelyzetnél fontos a gyors helyzetfelismerés és a felelősségteljes gondolkodás és cselekvés, hiszen minden perc értékes az emberi élet és az ingatlanok, vagyontárgyak megóvása érdekében.

Egy-két követendő jó tanács a helyes sorrendről, amikor lakástüzet észlelünk:

1.A tűz, füst észlelése esetén minél hamarabb MEGGYŐZŐDNI arról, hogy MI ÉG ÉS MIT VESZÉLYEZTET, különös figyelemmel arra, hogy VAN-E ÉLETVESZÉLY.

2.MENEKÜLNI HIGGADTAN, HELYES IRÁNYBA! Elsősorban a szabadba, vagy más a tűztől, füsttől védett térbe. Lépcsőházban lefelé! (A füst először felfelé terjed, majd megtölti a teret.)

3.TŰZOLTÓKAT ÉRTESÍTENI (112) tömören összefoglalni HOL, MI ÉG és MIT VESZÉLYEZTET.

4.KÉPESSÉG BIRTOKÁBAN A SZEMÉLYMENTÉST MEGKEZDENI, lehetőség szerint a saját élet veszélyeztetése nélkül! Kétség esetén várjuk meg a tűzoltókat!

Fontos tudni, hogy egy ájult felnőtt személy mozgatása egy másik felnőtt részéről is nagyon nehéz feladat. Legtöbbször a füst és a forró gőzök, gázok jelentik a legfőbb nehezítő körülményt, annak belégzése rövid időn belül csökkenti a mentő személy teljesítményét. Szánkat szövettel eltakarva csökkenthetjük a tüdőnkbe jutó káros anyag mennyiségét. A füst fentről lefelé telíti a helyiséget, ezért a padlóhoz közelebb haladva jobbak a látási viszonyok, ott kisebb a füst sűrűsége, így eredményesebb a menekülés és a mentés is.  A mentést a füsttől, tűztől, omlástól védett első térig végezzük, ott várjuk be a tűzoltók, mentők segítségét és ha tudunk, nyújtsunk elsősegélyt!

5.ELZÁRNI A FÜST, A TŰZ ÚTJÁT AZ AJTÓK, ABLAKOK BECSUKÁSÁVAL! Egy lakáson belül, de egy lépcsőház esetében is jelentősen lelassítja a tűz és a füst terjedését az ajtók becsukása, időt nyerve a menekülésre, vagy a tűzoltók bevárására.

6.HA VALAKI A LAKÁSON BELÜL REKED, MERT A TŰZ VAGY A FÜST A MENEKÜLÉSI ÚTVONALON VAN, AKKOR EGY A TŰZTŐL TÁVOLABB ESŐ SZABADBA NYÍLÓ ABLAKKAL RENDELKEZŐ SZOBÁBAN HELYEZKEDJEN EL ÚGY, HOGY MAGA MÖGÖTT AZ ÖSSZES AJTÓT CSUKJA BE! Ebben a szobában nyisson magának egy szabadba nyíló ablakot a levegőzés, valamint az elhelyezkedés jelzése, a mentendő személyek minél gyorsabb megtalálása érdekében! Ha nem veszélyezteti ezzel az életét, vegyen magához telefont és jelezze a lakásban való elhelyezkedését a segélyhívó számon (112) vagy olyan személynek, aki azt személyesen vagy telefonon át tudja adni a tűzoltóknak! Akkor is ezt a fent leírt módszert alkalmazza, ha nincs a lakásnak szabadba nyíló nyílászáróval rendelkező helyisége. Ilyenkor is fokozottan ügyeljen az ajtók réseinek tömítésére, a padlószint közelében való elhelyezkedésre és helyzetének a tűzoltók számára való jelzésére.  (Telefon hiányában bármilyen hangjelzéssel vagy hanghatás kiváltásával.)

7.A VESZÉLYBEN LÉVŐ SZEMÉLYEKET ÉRTESÍTENI! A többi lakó értesítésével jelentősen csökkenthető a mentendő személyek száma!

8.MEGVÁRNI A TŰZOLTÓKAT FELKÉSZÜLNI AZ ÚTBAIGAZÍTÁSUKRA, A FONTOS  INFORMÁCIÓK ÁTADÁSÁRA!

Ez a leírás tartalmazza az élet megóvása, megmentése szempontjából a legfontosabb, észben tartandó teendőket!

Forrás: http://bacs.katasztrofavedelem.hu