A kiskőrösi lakossági fórumok alkalmával a 6. számú választókörzet lakóit a Rákóczi utcában található Szűcsi Óvoda épületében várták a város vezetői. A március 22-re meghirdetett eseményen a várost és a választókörzetet érintő ügyek, észrevételek hangzottak el.

A megjelenteket a választókörzet önkormányzati képviselője Harangozóné Balogh Zsóka köszöntötte, aki elmondta, hogy a Bartók Béla utcával párhuzamos zsákutca végén lakossági és önkormányzati összefogással szeretnék rendezni a rossz állapotban lévő földút helyzetét. Itt a tervek szerint csapadékelvezető csatornát építenek ki és az útszakasz zúzott köves borítást kap. Beszámolt arról is, hogy a Nagyatádi és a Vörösmarty utcák kereszteződésében egy játszótér kialakítása van tervben. Itt a zöldséges bolt mögötti kisebb park részen szeretnének önkormányzati önerőből egy teljesen új játszóteret kialakítani. Több lakos jelezte, hogy a választókörzetben gondok vannak a kóbor kutyákkal. Elhangzott, hogy életbe lépett az ebtartási rendelet, aminek megfelelően önkéntes alapon a lakosoknak be kell jelenteniük, hogy hány kutyájuk van. A képviselő asszony hozott is ilyen űrlapokat a lakossági fórumra, de megemlítette, hogy az ebtartás bejelentő okmánya a város web oldaláról is letölthető.

A Kiskőrösi Rendőrkapitányság részéről Horváth Attila a bűnügyi alosztály vezetője kiemelte, hogy a térségben előforduló ittas járművezetők aránya országos szinten is magas, ezért a továbbiakban is fokozottan ellenőrzik az alkoholos állapotot. Beszámolt arról, hogy a migráció 2015-ös kezdetét követően a Kiskőrösi Rendőrkapitányság állományának tagjai is szolgálatot teljesítettek a déli országhatárnál. Az elmúlt év közepétől azonban a kollégái már csak a rendőrkapitányság illetékességi területén látják el feladatukat és a migráció tekintetében mélységi ellenőrzéseket folytatnak. Örömmel számolt be arról, hogy a közelmúltban a rendőrkapitányság 9 új járművet kapott és a feladatellátáshoz szükséges egyéb technikai háttér is folyamatosan fejlesztés alatt áll. Megemlítette, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkák közeledtével a munkagépek okiratait nézze át mindenki és a termőföldek mellett parkoló járművekben ne hagyjon senki nagyobb értéket. Felmerült, hogy a kiskőrösi piacon „zsebesek dolgoznak”, amivel kapcsolatban az alosztályvezető fokozott rendőri figyelmet ígért, de felhívta a lakosok figyelmét is, hogy körültekintően vásároljanak. Megemlítette a telefonos csalásokat is, amikor egyes személyeket úgy keresnek fel a lakásukon, hogy bizonyos összeget nyertek. A „nyertest” a bank automatához irányítják és a sértett számlájáról pénzösszegeket emelnek le az elkövetők. Az előfordult esetek miatt a bank automatákhoz a rendőrség figyelmeztető felhívásokat helyezett ki.

A város polgármestere Domonyi László a lakossági fórum alkalmával beszámolt a város működéséről és megemlítette, hogy az önkormányzat 5,173 milliárd forintból gazdálkodhat éves szinten. Elhangzott, hogy az önkormányzat pályázati forrásból bérlakásokat fog felújítani és a belterületi utak karbantartását is tervezik. A lopások és egyéb bűncselekmények felderítése érdekében egy nagyon komoly kamerarendszer kiépítésén is dolgozik a város vezetése. Felmerült a külterületi utak rossz állapota, melyek javításához egy kicsit csapadékmentesebb időjárás után kezdenek majd neki. A lakosok kérték, hogy az önkormányzat vizsgálja meg parkoló kialakításának lehetőségét a Szűcsi Óvoda előtt.

A Kiskőrösi Rendőrkapitányság részéről Kuti Erika bűnmegelőzési főelőadó elmondta, hogy a rendőrség folyamatosan tart prevenciós előadásokat a trükkös lopások, a házalások, az idősek meglopása és a besurranó tolvajok elkerülése érdekében. Kihangsúlyozta, hogy a lakosok legyenek magukra és egymásra is figyelmesek, szűrjék ki az idegeneket, a gyanús személyeket. Úgy fogalmazott, hogy sokszor az elkövető pontos leírása vagy egy autórendszám, annak típusa, színe is jelentős segítséget nyújthat a felderítésben.

Filus Tibor