Sok embert felháborított az a munka, ami az utóbbi napokban, hetekben folyik Kiskőrösön a Nemzeti Közművek Hálózat Áramhálózati Kft. által megbízott szakemberek által „hálózatvédelem” címszó alatt. A gallyazási munkálatok során sokakban megfogalmazódott, hogy azt bizony barbár, vandál módon végezik. Vélt és valós sérelmek kerültek elő, a szolgáltató törvény adta jogával védi a rendszerét, a lakosok pedig ugyanezt tennék a fáikkal…

Megcsonkított fák
Úgy tűnik sok esetben indokolatlan módon vágnak le ágakat és szó szerint megcsonkítják a mások által évek óta dédelgetett, nevelgetett fákat. Megértem a fák gallyai ritkításának szükségét, de nem értem meg azt, hogy miként vesznek semmibe természeti értékeket és az emberek sokáig tartó gondoskodó munkáját! Az eljárással van a legnagyobb gond, hiszen az évek óta visszatérő problémával kapcsolatban egyetlen érintett lakost sem kerestek meg, miszerint probléma van a fákkal és semmilyen módon nem jelezték az ágak ritkításának szükségét. Pedig a szolgáltatásért fizető állampolgárként úgy gondolom, ennyi joga lenne az ügyfélnek!

Rendszeresen ellenőrzik a zöld növényzet állapotát
Tudni kell, hogy Kiskőrösön az áramszolgáltató rendszeresen felméri a zöld felületek, fák állapotát. Amennyiben olyan a zöld növényzet, hogy az veszélyezteti az áramszolgáltató rendszerét, akkor elvégzik a gallyazást, gyérítést. Talán nem vegetációban kellene elvégezni a munkálatokat… Mi lehet a megoldás, miként kerülhetjük el a sokszor szakszerűnek közel sem nevezhető gallyazási munkálatok elvégzését? A válasz nem is olyan nagyon bonyolult, hiszen a fák átgondolt ültetésével és a jó fajtaválasztással már jelentős lépést tehetünk ennek érdekében. Abban az esetben pedig, ha már évek óta ápolgatott szép fáról beszélünk magunk is elvégezhetjük a lombkorona ritkítását.
Az áramszolgáltató által kiadott tájékoztatás szerint folyamatosan figyelnie kellene a lakosoknak, hogy az ingatlanjaiknál lévő fák, magas növények nincsenek-e túl közel az elektromos vezetékekhez? A gondot az jelenti, hogy az elektromos vezetékek közelébe nőtt növényzet és ágak, egy-egy széllökés alkalmával ráhullva vagy ráhajolva a légvezetékekre, múló vagy tartós zárlatokat, meghibásodásokat okozhatnak a hálózatban. Sőt! Emberélet is múlhat akár azon, hogy a fa lombozata és ága az elektromos vezetékek biztonsági övezetébe ne nyúljon bele, hiszen ellenkező esetbe áramütés és égési sérülés veszélye is fennáll.

Biztonsági övezet 1 métertől
Elektromos légvezetékeink különböző feszültségszinteken működnek: kisfeszültségen, középfeszültségen, illetve nagyfeszültségen. A különböző feszültségszintekhez más-más szélességű biztonsági övezet tartozik, amelyet a szélső vezetéktől kell mérni:

Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén (általánosságban ez van a belterületeken): 1 méter.

Középfeszültségű (20-35 kV-os) hálózat esetén: külterületen 5 méter, illetőleg belterületen 2,5 méter.

Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén: 13 méter.

Kisfeszültségű hálózat (0,4 kV)
Középfeszültségű hálózat (20-35 kV-os)

Hogyan ültessünk fát, mire figyeljünk oda?
Érdemes a távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyeztetik az elektromos hálózatok biztonsági övezeteit. A gyümölcsfák közül például az őszibarack, a birs, illetve a cserjék közül a ribizli, a köszméte és a josta azok, amelyek megnőve sem veszélyeztetik a folyamatos áramszolgáltatást, valamint az élet- és vagyonbiztonságot. Nem ajánlott viszont a dió, a mandula, a cseresznye, a meggy, a szilva, az alma, a körte, a sárgabarack és a mogyoró. Ezeket a fákat telepítsük távol az elektromos hálózattól.

Magunk is elvégezhetjük a gallyazást!
Felmerülhet a kérdés, hogy ki és milyen módon végezheti el a gallyazást? Ezt a kérdést egy miniszteri rendelet szabályozza, nevezetesen a „villamosmű biztonsági övezetéről szóló 122/2004. (X.15.) GKM rendelet”, amely szerint: “A biztonsági övezetben lévő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határait elérik.” A gallyazási beavatkozás idejére természetesen áramtalanítani kell a hálózatot, hogy elkerülhessék az égési sérüléseket és áramütéseket. Amennyiben magunk szeretnénk a gallyazást szakszerűen, esztétikusan elvégezni, akkor az ilyen irányú szándékról értesíteni kell a Nemzeti Közművek Hálózat Áramhálózati Kft-t a telefonos ügyfélszolgálaton (E-vonal: 06 – 62 / 565 – 600 – helyi tarifával hívható telefonszám, vagy e-mail: ugyfelszolgalat@nkmaram.hu). Az áramszolgáltató műszaki munkatársaival megegyezhet a fogyasztó egy alkalmas időpontról, amikor is munkatársaik térítésmentesen áramtalanítják a gallyazásban érintett vezetékszakaszt. Érdemes időben gondolni erre, hiszen a bejelentéstől számítva csak 30 nappal későbbre tudnak időpontot biztosítani. Azokon a helyeken, ahol az áramszolgáltató az elektromos vezetékek biztonsági övezeteibe benőtt növényzetet és faágakat túl veszélyesnek tartja a zavartalan villamos energia szempontjából, ott szerződött gallyazó alvállalkozóval végeztetik el a szükséges beavatkozásokat törvényi felhatalmazásunkkal élve: „a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 124. § d) pontja alapján a Nemzeti Közművek Hálózat Áramhálózati Kft. jogosult a gallyazási munkálatokat elvégzésére, elvégeztetésére. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 108.§ (1) bekezdése alapján tűrni köteles. Az általuk elvégzett gallyazás esetén nem tudnak figyelembe venni esztétikai, illetve növényvédelmi és fametszési szempontokat.”

Filus Tibor