Az 1956. október 23-án kitört forradalom sorsát a november 4-i szovjet invázió pecsételte meg, melyre 2013 óta nemzeti gyásznapként emlékezünk.

-Hirdetés-

Kiskőrösön 18 órakor tartottak megemlékezést, az ’56-os kopjafánál. A Himnusz eléneklése után Turán István, történész elevenítette fel a szabadságharc alatt történt eseményeket, fontosabb mozzanatokat és a központi személyek szerepét, cselekvéseit.

Az 1956. október 23-án elkezdődött békés tüntetés nem sokkal később véres, fegyveres felkelésbe torkollt Rákosi Mátyás kommunista diktatúrája és a szovjet megszállás ellen.

A forradalomból a Magyarországon tartózkodó szovjet csapatok beavatkozása teremtett szabadságharcot, aminek a szovjet katonai invázió vetett véget.

1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4:50-kor a szovjet csapatok támadást indítottak Budapest és a nagyobb városok, katonai létesítmények ellen.

A jelenlévők a megemlékezés végén gyertyákat helyeztek el a kopjafánál az ’56-os szabadságharc mártírjainak és a megtorlás áldozatainak tiszteletére.

Sz.Á.