A kiskőrösi Kőrös Körül a Művészetért Egyesület szervezésében „jelet hagyni” címmel rendeztek nemzetközi grafikai alkotótábort július 11-20-ig. A NEA támogatásból megvalósuló programban tehetséges fiatal alkotók vettek részt.

-Hirdetés-

A táborvezető, valamint művészeti vezető Babucsikné Zeikfalvy Anna elmondta, hogy vannak külhoni együttműködő partnereik és ők delegálták a programban résztvevő 7 alkotót. Most a Vajdaságból és a Felvidékről jöttek el tehetséges fiatalok. Jó kapcsolatot ápolnak a vajdasági TAKT-al és a szlovákiai Rovás Alkotócsoporttal, akik segítettek abban, hogy mely személyek kerüljenek kiválasztásra. Megemlítette, hogy egy bajai partner segítségével jelenleg erdélyi kapcsolat is van kialakulóban.
A műhelyhez kötött munkák központi helyszíne a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola grafikai terme volt. Az önkormányzat támogatásával az alkotó fiatalok a Holland Házban kaptak elszállásolást. A közös munka során elkészült alkotásokat a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum fogadja be.

Az alkotótábor során a résztvevőknek volt kötelező feladatuk is, amely során Petőfi Sándor egyik szerelmes versét kellett feldolgozniuk és illusztrálniuk.

A grafikai alkotások magas és mélynyomású technikával készültek. A munka során felhasznált anyagok tekintetében vörösrézlemezzel, alumíniumlemezzel, művészlinóleummal és ehhez az eljáráshoz szükséges festékkel, valamint 300 gr feletti papír alkalmazásával dolgoztak. Az idei évben nem volt vendég előadó, viszont ellátogatott a csoport Bajára kirándulni, ahol művészeti témájú kiállításokat és múzeumokat tekintettek meg, valamint városnézésen vettek részt. Természetesen a fiatal alkotók Kiskőrös nevezetességeit is megtekintették az itt eltöltött napok alatt.

Filus Tibor