Több, mint 19 ezer kiskorú eltűnését regisztrálták Magyarországon 2017-ben, akiknek jórésze gyermekotthonból szökött meg – mondta el az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódva Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. 

-Hirdetés-

A szakértő szerint a családból való kiemeléssel a gyermekek másodlagos traumát élnek meg, így az első egy-két napban gyakran elszöknek a gyermekotthonokból.
Fontos az elhelyezésnél, hogy a kiskorúak az új környezetben találkozzanak egy bizalmi emberrel, aki megérkezésüktől kezdve segít nekik a kialakult nehéz helyzetben – magyarázta.

Hozzáfűzte: a szakemberek folyamatosan cserélődnek, ez a tartósan gyerekotthonokban élők körében is gyakran elszökéshez vezet.

Incze Zsuzsa, a Csellengők alapítója elmondta: további probléma, hogy egy két hónapos tanfolyam elvégzés után szinte bárki lehet nevelőszülő, akiktől szintén rengeteg gyermek – főleg lányok – megszökik.

Az Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezést 2011-ben indították el -melynek ötletgazdája Kárász Róbert volt- azzal a céllal, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. A program a nemzetközileg is bejegyzett Eltűnt Gyermekek Világnapjához (május 25.) kapcsolódik. Céljuk, hogy segítséget nyújtsanak az eltűnt gyermekek minél hatékonyabb felkutatásában és felhívják a figyelmet a preventív intézkedések fontosságára. A program részeként meghonosították a tejesdoboz akciót, aminek segítségével több tucat fiatalkorút sikerült megtalálniuk, és ezzel hozzájárulniuk a jelenséggel összefüggő párbeszéd elindításához. 

2018-ban a “7 perces gyerekes családok” felszámolásáért küzdenek. Egy nemrég készült hazai felmérés szerint ugyanis egy átlagos magyar család naponta, átlagosan csak 7 percet beszélget a gyermekével. Ennél több időt töltünk naponta tévénézéssel, rádióhallgatással, barátainkkal, kollégáinkkal, házi kedvenceinkkel. Akkor a gyerekekre miért csak 7 perc jut?

Forrás: http://mti.hu/, http://ezerlampasejszakaja.hu/