Új feltételekkel indul újra a diplomamentő program, a kormány azoknak nyújt segítséget, akik oklevelüket a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapták meg.

Az új feltételekkel megvalósuló „Diplomamentő II.” program célja továbbra is a nyelvvizsga hiányában diplomával még nem rendelkező, államvizsgájukat hazai felsőoktatásban teljesített, de hallgatói jogviszonyban már nem állók nyelvi képzésbe vonása a diploma átvételéhez szükséges államilag elismert nyelvvizsga megszerzése érdekében.

A programban angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol nyelvi képzések valósulhatnak meg. A nyelvi képzések tervezetten 2018. szeptember közepétől indulhatnak és 2019. december 31-ig kell befejeződniük, a képzési támogatás mértéke maximum 300.000.-Ft/fő.

A támogatottaknak legkésőbb 2020. március 31-ig kell bemutatniuk a megszerzett nyelvvizsga bizonyítványukat és az az alapján kiadott diplomájukat. Amennyiben ez nem történik meg, a teljes támogatási összeget kell visszafizetni.

Jelenleg a programban közreműködő nyelvi képzések megkezdésére és folytatására jogosult felnőttképzést folytató intézmények kiválasztása kezdődött meg. A program iránt érdeklődők, jelentkezők számára a pályázati felület várhatóan 2018  augusztusától lesz elérhető.

A kormány emellett 2018 januárjától ingyenessé tette a nyelvvizsgákat a 35 év alattiak számára. Mivel a nyelvtudás a tanulásban és a munka világában is nélkülözhetetlen és a diploma nyelvvizsga nélkül nem teljes értékű, ezért az idegennyelv-oktatás hiányosságainak pótlása és hatékonyságának növelése továbbra is kiemelten fontos ügy az állam számára. 

Alapvető információk az ingyenes nyelvvizsgáról

  • Az ingyenes nyelvvizsgáról szóló rendelet 2018. január 1-jén lépett életbe.  
  • Konkrétan: komplex középfokú (B2) nyelvvizsga vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga után kapod vissza a pénzedet.
  • A pénzedhez az Új Nemzedék Központ közreműködésével juthatsz hozzá.

Ha tehát diplomát szeretnél nincs kiskapu, a nyelvvizsgát meg kell szerezned!

Forrás: http://www.ujnemzedek.hu, http://ofa.hu