Nyári időszakban az idegenforgalmi szempontból frekventált területeken a rendőrség, a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal és más együttműködő szervezetekkel közösen szavatolják a közbiztonságot. A nagy tömegeket vonzó helyszíneket szükség esetén megerősített, segítő jellegű jelenléttel biztosítják. A rendőrség elsődleges célja a balesetek, a bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése.

A fürdés tilalmát, vagy a veszélyes, fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a „FÜRÖDNI TILOS!” tábla jelzi! Különösen veszélyesek a szabad vizek közül a folyók, az erős sodrás és az örvényképződés miatt, hiszen ezek még a jó úszókra is veszélyt jelentenek, valamint a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és hőfok miatt.

A szabad vizeken, folyókon, holtágakon több helyen is megengedett a fürdőzés. Az óvatosság azonban ott is elengedhetetlen, mert a víz alatt nem látható tárgyak, így például faágak és egyéb akadályok, könnyen sérülést okozhatnak.

Tekintettel a veszélyekre a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok a legalkalmasabbak a fürdőzésre, még akkor is, ha ez esetleg több utazást igényel. A szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők – megszokott – vízhőmérsékletétől, a hőségtől felhevült testtel történő vízbe ugrás különösen veszélyes, ezért kerüljék, mert megterheli a szervezetet, izomgörcsöt okozhat és akár vízbe fulladáshoz is vezethet.

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság alábbi hasznos tanácsait:

Fürdőzés szabad vízben
Az alábbi szabályok betartása életet menthet:

 • Ismeretlen helyen vízbe ugrani veszélyes, mert a vízfelszín alatt nem látható kövek, cölöpök, karók és egyéb tárgyak maradandó sérülést, rosszabb esetben akár halált is okozhatnak!
 • Gyengén úszóknak azt javasoljuk, hogy csak sekély vízben mártózzanak meg! 
 • Szeszes italtól befolyásolt vagy bódult állapotban a fürdőzés életveszélyes!
 • Teli gyomorral nem javasolt a fürdőzés!  
 • A szabad vizek mentén a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés a legbiztonságosabb!
 • Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt! Ha a part mellett elalszik a gumimatracon, akkor is kisodródhat a mély vízbe!
 • Figyeljék a viharjelző szolgálat jelzéseit!
 • Ha valaki bajban van, segítségért kiált, azonnal hívjanak segítséget, értesítsék a vízimentőket vagy a strand személyzetét!

Aki tiltott helyen fürdik, a tiltott fürdés szabálysértést követi el, ami miatt a rendőr vagy a közterület-felügyelő, a természetvédelmi őr és akár a halászati őr is helyszíni bírságot szabhat ki, melynek összege 5.000 forinttól 50.000 forintig terjedhet.

A gyermekek védelmében

 • Semmiképp ne feledjék, hogy hat éven aluli, továbbá úszni nem tudó tizenkét éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben!
 • Gyermeket még a vízparton se hagyjanak felügyelet nélkül!
 • Úszni nem tudó gyermekek esetében indokolt a mentőmellény vagy mentőgallér használata!
 • Tizennégy éven aluli gyermekek felnőtt felügyelete nélkül lehetőleg ne használjanak vízibiciklit!

Forrás: police.hu