A nyár a ház-átalakítások és fűtéskorszerűsítések ideje. Ilyenkor választjuk ki az új fűtési rendszert és a hozzá tartozó fűtőtesteket a szaküzletekben. Majd pedig várjuk a mesterembert, aki beszereli és immár minden együtt áll a télre.

Azonban nem árt elgondolkodni, mielőtt megváltoztatjuk, megtervezzük a fűtési rendszert. Ennek szakembere Tóth István, aki a makói Valker Kft. igazgatójaként több tízezer kandalló és kályha gyártását felügyelte már. Egy járási lakossági tanácsadáson találkoztam vele és volt szerencsém meghallgatni előadását. Mint elmondta, a legoptimálisabb a kandallót a ház középső helyiségébe tenni. Megfelelő fűtés esetén itt 25 fok lesz, míg a környező szobákban 18-23 fok, függően a légáramlási viszonyoktól. Azonban a szellőztetésről is kell gondoskodni, hiszen az égéshez levegő kell. Éppen a jól záró ablakok és ajtó miatt már nem jön be úgy a levegő a házba, mint korábban — magyarázta Tóth úr.  Van olyan kandalló, ami egy csövön keresztül kap külső levegő utánpótlást, így nem a lakásból vonja el az oxigént.

Egy hallgatói kérdésre válaszolva intett arra, hogy nagyon oda kell figyelnünk az optimális fűtőanyagra: ez általában fa, de száraz legyen! A megoldás, hogy egy évvel korábban meg venni. Sokan mondják, hogy az akácfa frissen, vizesen is jól ég. Igen ám, de az energia 20 %-a arra megy el, hogy a vizet elpárologtassa! Nem árt tehát ezt is mérlegelni. Manapság egyre több fajta, hulladék anyagból készült briket kapható. Ez szárazon jól ég, és igaz, kicsit drágább, de nem kell fát hasogatni és kisebb helyen elfér.

-Gyakori kérdés, hogy mi az előnyösebb: cserépkályha, vagy kandalló?
-Attól függ, milyen a család időbeosztása. Ha napközben nincs odahaza senki, és csak késő délután gyújtanak be, akkor inkább lemezkandalló legyen, mert az hamar bemelegszik. A cserépkályhának idő kell: gyakran 3-4 óra. Amíg a samott köpeny átmelegszik. Igaz, utána aztán tartja a meleget.

-Mekkora kandallót vegyek a lakásomba?
-Általában 9 KW teljesítmény 250 m3-re. Ez egy normál kockaháznak felel meg. Persze nem mindegy, hogy áll a kandalló ill. kályha, hiszen a közelebbi helyiségek hamarabb, a távolabbiak pedig később fognak átmelegedni.

-Mitől lesz „kályhaszag” a lakásban?
-Ha túlfűtjük a kályhát vagy a kandallót. Ilyenkor rések keletkeznek a téglák ill. vaslemezek/öntvényelemek között, ahol füst áramolhat ki. Ugyanaz a jelenség, mint ha egy 1.000 cm3-es kocsival akarnánk folyamatosan 140 km-órás sebességgel száguldani az autópályán: hamarabb tönkremegy. Válasszuk meg helyesen a fűtőtest méretét és kapacitását!  

Káposzta Lajos