Az anyajegyek a testünk bármely részén előfordulhatnak, ezek más színűek és alakúak lehetnek. Az anyajegyek általában jóindulatúak, de egyes esetekben rákos elváltozások is megjelenhetnek. Ezért is fontos, hogy időben felismerjük a rosszindulatú anyajegyeket, hogy időben kezelni tudjuk a problémát.
 

Mindenki testén találhatók anyajegyek – kinek több, kinek kevesebb barna vagy fekete színű pöttye van. Ezek az anyajegyek szerencsére általában jóindulatúak. Az anyajegyek jellemzően ott alakulnak ki, ahol nagy mennyiségben gyűlnek össze többek között a bőr színét is adó pigmentsejtek. Egyes anyajegyek már a születésünkkor felfedezhetők a testünkön, míg a többi csak később alakul ki. A kialakulásuk nemcsak örökletes lehet, a bőrt ért UV-sugárzás mennyiségének is szerepe van benne. De a terhesség alatti hormonális változások hatására is megjelenhetnek a bőrünkön anyajegyek. A szakemberek szerint a várandós nők különösen veszélyeztetettek abban, hogy a jóindulatú anyajegyek rosszindulatúvá váljanak, ezért náluk különösen fontos a rendszeres ellenőrzés. Nemcsak a terhes nőknek, mindenkinek érdemes megnézetnie bőrgyógyász szakorvossal – különösen, ha újak jelennek meg, vagy a meglévők színe, alakja megváltozik. A statisztika szerint különösen veszélyeztetettek azok az emberek, akiknek nagyon sok anyajegy borítja a testüket, illetve a szabálytalan alakú anyajegyek is aggodalomra adhatnak okot. Emellett az is fontos tényező, ha a családban korábban előfordult már a betegség.

-Hirdetés-

Fontos évente bőrgyógyásszal ellenőriztetni az anyajegyeket, mert könnyen rosszindulatú daganattá változhatnak – mondta Nagy Éva bőrgyógyász hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában. A szakember hozzátette, ha időben észreveszik a rosszindulatú elváltozásokat, akkor 80-90 százalékban gyógyítható a megbetegedés. A rosszindulatú elváltozásokat a többi között az anyajegy formájának, színének, méretének megváltozása jelezheti – közölte. A bőrgyógyász kiemelte, mivel erős fényhatás és mechanikus irritáció miatt is rosszindulatúvá válhatnak, az ezeknek kitett anyajegyeket érdemes eltávolíttatni.

Forrás: www.ridikul.hu, www.mti.hu