Jézus születése világtörténelmi jelentőséggel bír. És most nem az időszámításra gondolunk. Sokkal inkább arra a szellemi-lelki megújulásra, mely alapjaiban változtatta meg az akkori világot, kiindulva a Földközi-tenger keleti medencéjéből egészen a Római Birodalom legtávolabbi pontjáig. Jézus nevével gyülekezetek alakultak: kezdetben kisebb csoportok, melyek azonban egy világvallás alapjait vetették meg. Ezen jelenség tárgyi és építészeti emlékeinek járt utána László Lajos bócsai és tázlári evangélikus lelkész.

Ma már nem elérhetetlen vágy az utazás, a távolságok leküzdése. Külön programként számos olyan utat is kínálnak az irodák, vagy ötletgazdag magánszemélyek, melyek során bibliai helyeket ismerhetünk meg!

Nem biztos, hogy mindenki Jeruzsálembe, Betlehembe, vagy a Szentföld többi jeles helyszínére kíván ellátogatni — gépfegyveres rendfenntartók felügyelete mellett. László Lajos lelkésszel egy békésebb, ugyanakkor a Bibliához számos kötődéssel bíró törökországi útjáról beszélgettünk, melyen menyasszonyával vett részt a nyár folyamán.

Apostoli tájakon — ez volt a mottója kirándulásunknak, melyre tudatosan készültünk. Ez vonatkozott az ide vonatkozó bibliai részek és a szakirodalom áttanulmányozására egyaránt – kezdjük a beszélgetést, miközben az ott készült képeket nézegetjük. Törökországban jártunk a nyáron, végig nézve azokat a hajdan görög, Égei-tenger parti városokat, melyekhez az apostolok cselekedetei, vagy más ókeresztyén történések köthetők. Ez már Jézus feltámadása, a mennybemenetel és a pünkösd után történik, tehát az Újszövetség második részében járunk.

Én pedig itt a képeknél a tengerparton…

Igen, ez Troász, az ókori görög kikötőváros. Itt jelent meg Pál apostolnak álmában egy makedón férfi, és hívta el téríteni az ő vidékére. Ha úgy tetszik, ez volt Pál európai útjának kiindulópontja. Amerre jártunk, Kisázsiában, abban az időben már 7 gyülekezet működött, akik Jézus tanításai szerint éltek. Efézus, Szmirna és Pergamon nevével és az ott élő híveknek szóló tanítással bőven találkozunk az apostoli levelekben. Ezek a keresztyének a történelem során többször szenvednek vértanúságot és bőven kijut nekik az üldöztetés más formáiból is.

Milyen állapotban vannak ezek az építészeti emlékek?

Amennyire egy ókori rom lehet. A legtöbb város ezekre épült rá. A legnagyobb rendben Efézust tartják: itt egy ókori színház is megtekinthető. Nem messze tőle van a „Hétalvók helye”. A keresztényüldözések idején egy katakombában (sírkamrában) éppen imádkozó hét keresztény férfit befalaztak a római katonák, de pár száz év múlva feltámadtak és hirdették Isten dicsőségét. Ugyancsak ebben a városban található egy fontos kegyhely: Szűz Mária háza, aki Jézus halála után költözött ide. A nem messze fekvő Szeldzsuk városában pedig János apostol, a szeretett tanítvány nyugszik. Ő volt az egyetlen a tizenkettő közül, aki természetes halállal halt meg.

Az iszlám világ meglehetősen üldözi a keresztényeket. Mit lehet ebből érezni az ugyancsak mohamedán Törökországban?

Ők most kedvesek és barátságosak a keresztényekkel. Tegyem hozzá: ezen az Európához közel eső területen!  Izmirben láttunk katolikus templomot is, amit a város fallal vett körül. Nem a helyiek, hanem azon bevándorlók ellen, akik szélsőséges gondolatokkal érkeznek a térségbe.

Végül kérek egy karácsonyi gondolatot a lelkésztől!

Azt tudom mondani, amit itt személyesen láttam: megszületett valaki egy eldugott faluban, majd 40 évre rá az ő tanításai szerint szerte az akkori világban gyülekezetek alakulnak. Ez a csoda pedig mind a mai napig tart! Van feladatunk a folytatásban…

Káposzta Lajos