Iskolaközi Szemléletformáló Program megvalósítása a KT Bem József Általános Iskolában az EFOP 3.1.8-17-2017-00131 pályázat keretein belül, a hetedik osztályosok Szlovákiába tettek egy öt napos kirándulást, Naszvad községben. Az odautazás idején városlátogatást tettek Székesfehérvárra és Tatán is megtekintették a várat, körbejárták a tavat.

Már odaérkezésük napján javában tartott a Naszvadi Napok, ahol színes programok várták a gyerekeket. Kirándulásuk második napján lehetőségük volt megnézni  Ógyallán az Obszervatóriumot. A naszvadi búcsúban a község iparosaival, népművészeti alkotásaival, művészfotósával is megismerkedhettek a gyerekek.

Kirándulást tettek Érsekújvárra, élményfürdőbe is jártak. Betekintést nyerhettek a Szlovákiában folyó oktatási rendszerbe. Megtekintették az alsós osztályokat, valamint a hetedikes évfolyamot, és beszélgethettek, információkat cserélhettek a gyerekek az ottani és a mi iskolai szokásainkról. Beszélgettek a kiskőrösi kapcsolatokról, rokonlátogatásokról, akik itt maradtak nálunk, s a mai napig tartják a rokonságot, és nagy szeretettel ápolják ezeket a kapcsolatokat.

A tartalmas programból nem maradhatott ki Nyitra sem ahol városnéző kisbusszal megismerhették a város nevezetességeit, sétáló utcáit, színházát, hazafelé pedig Komárno városát. Élményekben gazdag programokat éltek meg, megismerve testvérvárosunk lakóit, életvitelét, értékeit.

B.M.