A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgász Egyesület nagy figyelmet fordít, hogy a kezelésében lévő Vadkerti-tóban megfelelő minőségű és mennyiségű halállomány legyen. Az egyesület évente több alkalommal hajt végre haltelepítést, ami mellett a különböző halfajok arányaira is figyelnek.

-Hirdetés-

Az egyesület már két évvel ezelőtt elkezdte a törpeharcsa gyérítést, melyet idén is folytatnak. Ennek a feladatnak a végrehajtása minden évben ősszel történik azért, hogy ne zavarják a kihelyezett varsákkal a strandolókat és a horgászokat. Az egyesület alelnöke Ungvári Ferenc elmondta, hogy az idei évben eddig három alkalommal ürítették a varsákat, és az a tapasztalat, hogy csökken a tóban lévő egyed szám, ugyanis az első évben mintegy 2000-2500 kg volt a fogás, második évben 1000-1200 kg, most pedig 400-500 kg törpeharcsát sikerült kiszedni eddig a tóból. Természetesen folytatják a munkát, ameddig az időjárás engedi.

Bizonyára sokan felteszik a kérdést, hogy miért szükséges a törpeharcsa állomány gyérítése? Az alelnök úgy fogalmazott, hogy ez a halfaj egy „szemtelen” kis hal, ugyanis minden csalit és etetőanyagot megeszik, ami vízbe kerül, így rengeteg bosszúságot okoz a horgászoknak. Jellemzően az első hal a törpeharcsa, ami megjelenik a bedobott készség környékén, felszedi az etetőanyagot, kapást csinál, miközben természetes védő mechanizmusával, a tüskéivel távol tartja a többi halat. Amikor elfogyott az etetőanyag és nem csinált kapást, elmegy… és a horgász csak vár az egy szem csalijával a horgon, hogy hátha megtalálja valamilyen hal. A másik nagy kártétele pedig az, hogy a halak nádszárra lerakott ikráját profi módon megeszi, így a természetes szaporulatot gátolja. Tehát nagyon indokolt, hogy minél kevesebb legyen a vízben. Természetes ellensége a fekete sügér, de sajnos az is az ikrát fogyasztja… Azt mondják a szakemberek, hogy jellemzően mintegy 7 évente elkapja őket egy vírus, ami a beltenyészetből adódik, és ekkor szinte teljesen eltűnik a vízből átmenetileg. Gasztronómiailag egyébként ízletes húsú, szinte szálka mentes halfaj. Sokféle étel készíthető belőle: halászlé, paprikás, sült hal, halászlé alap stb.

Filus Tibor