Az advent Jézus születésének az ünneplésére – karácsonyra – való előkészület. Négy vasárnapot foglal magában, melyek közül első, azaz advent első vasárnapja jelenti az egyházi év kezdetét. Ez nincs egy meghatározott naphoz kötve, de első alkalma mindig a karácsony előtti negyedik vasárnap. Soltvadkerten a Hősök terén december 2-án gyújtották meg az első gyertyát, amelyről Udvarhelyi Attila iskola igazgatót kérdeztük:

Udvarhelyi Attila a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója ünnepi beszédet mond

Soltvadkert Város Önkormányzata kezdeményezésére hagyományőrző, közösségépítő szándékkal kerül évről évre megszervezésre advent időszakban az Adventi gyertyagyújtások eseménysorozata. Idén Advent első vasárnapján a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közreműködésével került sor az első adventi gyertya meggyújtására városunk központjában, a Hősök terén.
Ahogy a rövid köszöntőmben is elmondtam, az év legszebb ünnepe előtt állunk. Az arra való felkészülés, a várakozás a Megváltó eljövetelére, örömökkel teli, de nem hangos ünneplést kíván.

Sokan jöttek össze az első adventi gyertyagyújtásra a Hősök terén

Advent szellemében, a lelki elmélyülésnek, elcsendesedésnek, a szeretet
megnyilvánulásának fontosságát hangsúlyozva hangzottak el Endreffy Máté iskolalelkész gondolatai is, s csendültek fel dalok, versek az iskola diákjainak tolmácsolásában.

Endreffy Máté iskolalelkész

“Nagyon örülök annak, hogy szép számú érdeklődő közönség kísérte figyelemmel az igazán szép műsort, s láthatta, ahogy az első gyertya lángja fellobban az impozáns adventi koszorún! Bízom benne, hogy tanulóink szereplése, s a gyertya lángja együtt melengette meg mindannyiunk szívét, utat nyitva az áldott, békés Karácsony megéléséért!” – így búcsúzott Udvarhelyi Attila a jelenlevőktől. 

-K.Gy.-