A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgász Egyesület február 10-én tartotta meg éves közgyűlését. A Soltvadkerten megtartott eseményen az egyesület 450 fős tagságából 60-an jelentek meg.

A tagságot az egyesület elnöke Szentkúti Gyula köszöntötte. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Kovács Sándor a BÁCSHOSZ ügyvezető elnöke, Lehoczki Ferenc soltvadkerti és Domonyi László kiskőrösi polgármester is. A közgyűlést dr. Laczi János ügyvéd vezette le.
Haltelepítések: pontyok és süllők kerültek a vízbe
Az egyesület tavalyi évben végzett munkájáról Szentkúti Gyula tartott beszámolót. Az elnök elmondta, hogy a gyakori haltelepítésekkel az elnökség igyekezett mindent megtenni, hogy hozzájáruljon a halfogás, illetve a horgászat örömeihez.
A haltelepítések tekintetében tavaly március 8-án 275 kg, majd április 21-én 521 kg egynyaras pontyokat helyeztek a vízbe. Összesen tehát 796 kg egynyaras ponty került a tóba. Megemlítette, hogy a horgásztársak különböző véleménnyel vannak az egynyaras pontyok telepítésének hasznosságával, azonban a vezetőség úgy gondolja, hogy a kihelyezett mennyiség legalább 30%-a biztosan megmarad és felnevelkedik.
Ezen kívül május 8-án a tagok által adományozott 500.000 forintból 7-9 kg-os nagytestű pontyokat telepítettek. Ezt a projektet Frics Zoltán horgásztárs kezdeményezte, melynek révén tovább színesedett a tó halfaunája. Akinek kedvezett a horgász szerencse, bizonyára boldog perceket és feledhetetlen élményt nyújtott számára megfogásuk, még akkor is, ha vissza kellett helyezni éltető közegébe.
Május 17-én az esti órákban ismét telepítettek 10.000 db 4-6 cm-es süllő ivadékot. A tóba 2017-ben szintén ekkora mennyiségű süllő lett elhelyezve és még a szkeptikusok szerint is e halak 15-20%-a felnevelkedik. Az elnökség tervezi idén is 10.000 db süllő ivadék kihelyezését. A törpeharcsa őszi varsázásánál ezekből a süllőkből nagyon komoly egyedszámmal találkoztak, amelyek szépek, egészségesek, 15-17 cm nagyságúak, úgyszólván azonos méretűek voltak.
Május 23-án 40q 2, ill. 3 nyaras pontyokat helyeztek ki vízbe, annak reményében, hogy a megrendezésre kerülő horgászverseny eredményességét elősegítik.
Szeptember 26-án 30q háromnyaras ponty telepítése történt meg.
November 22-én szintén 30q háromnyaras pontyot helyeztek a vízbe, amelyek 2-2,5 kg-os példányok voltak.

Az idei év haltelepítési tervei
Kettő, illetve háromnyaras pontyokból a tavalyihoz hasonló mennyiséggel szeretnék a megritkult állományt pótolni, valamint 10.000 süllő ivadék és 8-10q egynyaras ponty telepítése is tervben van. Elhangzott, hogy sajnos az amur téma továbbra is egy helyben topog, áttörést a telepítést illetően továbbra sem sikerült elérni.

Jól sikerült az ifjúsági horgásztábor
Az elmúlt évi ifjúsági horgásztábor a visszajelzések alapján nagyon jól sikerült. Minden segítő a szabadidejét áldozta, hogy ez a nemes kezdeményezés jól sikerüljön. A horgásztársak bámulatos türelemmel terelgették a gyerekeket a horgászpraktikák elsajátítására. Köszönetét fejezte ki ezért minden segítő résztvevőnek, élükön Borsos Józsefnek és Martonné Marcsikának.
Fejlesztések a Vadkerti-tavon
Kiszedésre kerültek a szánkózódomb melletti hosszú partszakaszon kivágott fák tuskói, mivel az autósoknak sok bosszúságot okoztak és nem utolsó sorban esztétikailag sem nyújtottak kellemes látványt. A kitermelési munkálatok anyagi költségeit az önkormányzattal megosztva vállalta az egyesület. Az elnökség elhatározta a kiszedését követően, hogy a kiszedett, elöregedett és veszélyessé váló fákat pótolni kell valamilyen talajvíztűrő fajtával. Így esett a választás a Magyar Kőrisre. Az önkormányzattal egyeztetve megindították a telepítés megszervezését, és elültetésre kerültek a fák. A későbbi tervek között szerepel a versenyszakaszon villanyvilágítás kiépítése és a közösségi téren egy fedett épületrész kialakítása. Mindezek mellett az idei évben határozottan lép fel az egyesület az elhagyott csónakok ügyében – amelyeket elszállítanak – és megkezdik a csónakkikötő egységes látképének kialakítását.

Teszthalászat
A Vadkerti-tavon több évtizede nem volt végrehajtva teszthalászat, melyet most november 6-án hajtottak végre. Az elnökséget már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy meg kellene vizsgálni a tó halállományának alakulását egy teszthalászat révén. Az eredmény nem volt rossz, hiszen a szürke harcsa kivételével a nemeshalak minden nemzetéből sikerült szép számban fogni. Ez a tény arra enged következtetni, miszerint nem állunk rosszul a halállomány tekintetében. Október 15-én kezdték el a törpeharcsa gyérítését, amely során mintegy 20 mázsányit sikerült zsákmányolni. Az eredményből az látszik, hogy van bőven ebből a nemkívánatos invazív halfajból, de talán nem is nőtt a létszámuk. Úgy tűnik, hogy az évenkénti lehalászással egyensúlyban tartható az állományuk.

A tó vízminősége
Az elmúlt év nyarán folyamatosan mérték a tó vizének oxigén szintjét, ami nagyon jónak volt mondható. Azonban augusztusban volt néhány nap, amikor kritikus szintre süllyedt. Ekkor vették igénybe – az önkormányzattal egyetértésben – a motorcsónakok bevezetését. A mérési eredmények igazolták, miszerint azonnal javult az oxigénszint. Jelenleg igen alacsonyan van a vízszint és amennyiben ez nem emelkedik a természetes csapadéktól, akkor kútvízzel pótolják majd.

2 évre eltiltották a vétkes horgászt
Az elhangzottak után a gazdasági felelős Marton György ismertette az egyesület pénzügyi helyzetét, amit stabilnak nevezett és kiemelte, hogy több pályázatuk is sikeres volt. A fegyelmi bizottság részéről Kovács Károly mondta el, hogy az elmúlt év során egy komolyabb ügyben kellett eljárást lefolytatniuk. Legutóbb 2008-ban volt hasonló eljárás, viszont a tavalyi év utolsó negyedévében történt egy olyan szabálysértés, ami kivizsgálást igényelt. A kiskőrösi H. Pál 2018. október 23-án a Vadkerti-tavon csónakból horgászott. A parthoz érkezve ellenőrizte őt Benkóczki Pál halőr és a haltartójában két 2 kg körüli pontyot szemrevételezett. Azonban a horgász furcsa, ideges viselkedése és az, hogy a csónak mellett a vízben látott valamit felvillanni, arra ösztönözte a halőrt, hogy alaposabban végignézze a területet is a csónak körül. A helyszínt vonakodva hagyta el H. Pál, de a halőr visszatért oda egy szigonnyal és a csónak mellett a vízben egy haltartóban 4 db 2 kg körüli pontyot talált. Ekkor már visszatért a helyszínre H. Pál is, aki úgy nyilatkozott, hogy a haltartó nem az övé és azt bárki odarakhatta. A csónakban azonban találtak olyan egyéb eszközöket is – kampós rúd, karabiner, lánc -, amelyek egy haltartó elrejtéséhez, kiemeléséhez lehetnek szükségesek. Mindezek mellett az adott időben a vízterületen további két csónak volt, amelyek közül az egyik már kifelé haladt, amikor H. Pál még a vízen volt, a másikból pedig még horgásztak. A fegyelmi bizottság ezek után úgy döntött, hogy a vétkes horgászt az egyesület kezelésében lévő vízterületről 2 év időtartamra, 2020. december 25-ig eltiltja, és a területi engedélyét erre az időtartamra bevonja. Megemlítették, hogy H. Pál ellen már korábban is folyt eljárás és akkor 6 hónapra tiltották el a vízterületről, mert fogott 3 pontyot és azt nem jegyezte be a fogási napjójába.

Ingyenes lesz a horgászvizsga
Az eseményen felszólalt Kovács Sándor a BÁCSHOSZ ügyvezető elnöke is, aki elmondta, hogy megyénkben közel 30.000 – és országosan a néhány évvel ezelőtti 330.000-ről mostanra 490.000 – főre nőtt a regisztrált horgászok száma. A tavalyi évben 1003-an tettek a megyében sikeres horgászvizsgát. Kiemelte, hogy jelentős változás lesz, miszerint a jövőben a horgászvizsga ingyenessé válik és felhívta a figyelmet arra, hogy a fogási naplókat február 28-ig kell leadni. Beszélt az amur helyzetéről is, amelyre a megye vizeiben nagy szükség lenne, és az igényt jelezték a minisztérium és a MOHOSZ felé is.

Filus Tibor