Az elmúlt több, mint 100 évben világunk fejlődése nagymértékben megváltozott. Hirtelen rövid idő alatt minden gyors lett. A személyes beszélgetéseket leváltották a bármikor hozzáférhető telefonbeszélgetések, a postán küldött képeslapokat felváltották a Facebook és az internet adta gyors köszöntési módok. Manapság egy több ezer km-es út pár óra alatt megtehető. Sokszor hallani, hogy nincs idő semmire,mindennel el vagyok csúszva, sehova nem érek oda, nincs idő saját magamra. Minden gyors és csak kevés időnk van kicsit megállni.

Kecskeméten a Mercedes autógyárban csupán 2 percenként gördül le a szalagról egy komplett új autó. Korábban ebben a műhelyben egy kocsi elkészüléséhez kb. 1 hónapra volt szükség. Törvényszerű, hogy a modernebb, a gyorsabb és a kényelmesebb élvez előnyt. Ezzel együtt törvényszerű az is, hogy a régi mesterségek is a feledés homályába merülnek. Egyszerűen azért, mert nincs rá szükség, vagy nincs rá akkora szükség, hogy az érdemben jelentős profittal termelni tudjon.

Vörösváczki Csaba a műhely tulajdonosa és üzemeltetője mesélt nekünk egy kicsit: Emlékszem , hogy nagyapám nem sokkal a halála előtt elmesélte a következő rövid kis történetet, hogy amikor jött valaki hozzá, hogy szeretne egy kocsikereket készíttetni, akkor Ő mindig egy nappal későbbi időpontot adott meg a kerék elkészülésére, mint ahogy ténylegesen készen lett. Ennek oka az volt, hogy a már kész kereket ki tudja tenni a műhely elé, és amikor ránéz, még legyen ideje gyönyörködni a keze munkájában, mielőtt azt elvinnék. Én azt kívánom, hogy mindannyiunknak legyen ideje időnként megállni és gyönyörködni a kezünk munkájában, kapcsolatainkban, értékeinkben. Ezzel a szándékkal terveztük el és valósítottuk meg ennek a műhelynek a felújítását és a megnyitását. Bár már termelés nem folyik itt ezen az egykoron életteli helyen, de szeretném, hogy a rohanó világunkban egy kicsi megálló lehessen ez a gyűjtemény minden kedves látogató számára.

Végül Vörösváczki Csaba, polgármesterükkel Bán Róberttel együtt vágták át a szalagot és nyitották meg a Bognárműhelyt a kedves vendégek számára.

-Dusy-