Epres, csokikrémes oreo torta sütés nélkül

Ez a torta az a fajta, amit elég 6 személyre is csak 17 cm-es tortaformában készíteni, mert annak ellenére, hogy magunktól egy szem cukrot nem adunk hozzá, elég tömény. Tömény élvezet, és még sütni sem kell.

-Hirdetés-

Hozzávalók egy 17 cm-es tortaformához:

  • 300 g oreo keksz
  • 100 g vaj
  • 250 g jó minőségű étcsokoládé
  • 300 ml 30%-os tejszín (NEM főzőtejszín!)
  • kis csipet só
  • 250 g eper
  • 2 ek durvára darált natúr pisztácia

Az oreo kekszet késes robotgépben megdaráljuk (mindenestől), majd hozzáöntjük az olvasztott vajat és addig keverjük a géppel, míg nedves homok állagú nem lesz. Kapcsos tortaformába öntjük a masszát és kanállal, vagy kézzel egyenletes vastagságúra lapítgatjuk a tortaforma alján és oldalán is, azaz egyenletesen kibéleljük vele a tortaformát. Ameddig elkészítjük a csokikrémet, betesszük a tortaformát a fagyasztóba (vagy hűtőbe), hogy dermedjen.
Egy keverőtálba tesszük a felaprított csokoládét, hozzáadunk egy csipet sót (ez még jobban kiemeli a csokoládé ízét) és ráöntjük a majdnem forráspontig melegített tejszínt. 5 percig békén hagyjuk (ez azért fontos, mert így buborékmentes, sima lesz a krém), majd keverőlapáttal elkezdjük kevergetni és addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad és egynemű, szép fényes krémet kapunk (cukrász nyelven ez a ganache (ejtsd gánás), magyarul ganázs, vagy párizsi cukrászkrém). Elővesszük a fagyasztóból a kekszalapos tortaformát, beleöntjük a csokikrémet és visszatesszük a hűtőbe dermedni, ameddig megtisztítjuk az epret és durvára daráljuk a pisztáciát. 10-15 perc elteltével a csokikrémbe sülyesztjük az egész szem epreket és megszórjuk az egészet a durvára darált pisztáciával. Legalább  2 órára hútőbe tesszük dermedni, majd a tortaformából kivéve tortatálra helyezzük. Szeletve tálaljuk, epret adunk mellé.

Gyepes Gabojsza