Lehet, hogy Önnél is megterem, de eddig eldobta…
Szokták mondani, hogy előbb mindenki a saját kertjében nézzen szét, mert lehet, hogy gyémántbányára bukkan…. ez valami olyasmi….

-Hirdetés-

A kövér porcsint (Portulaca oleracea) a legtöbben csak úgy ismerik: gaz.

Valójában pedig?

Ez egy csupasz, 30 cm szárhosszúságú, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják. Összetevői között szerepelnek Omega-3 zsírsavak, C és E vitamin, glutation, oxálsav, alkaloidák, zsírsavak, stb.

A kövér porcsin gyógyhatása jelentkezik szív és érrendszeri betegségeknél, mint érelmeszesedés, koleszterin és cukorszint szabályozó. Erősíti az immunrendszert, védi az artériákat, és pakolásként is használható: ellazítja az izomgörcsöt, gyógyítja a reumatikus megbetegedéseket, jó bőrgyulladásra, ekcémára és égési sebekre.

Felhasználása:
Ízét a sóskához lehetne hasonlítani. Felhasználhatjuk salátának, salátaadaléknak, diétás ételekhez, illetve vegetáriánus konyhában fűszernek. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használható fel.
Az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsom saláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére tehetünk felaprított porcsint. Télire megsózva, üvegekbe rakva, ecettel vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamat anyagait, de fagyasztani lehet. Régi angol receptek szerint leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el ízét és magas C-vitamin-tartalmát.

Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre. Rögzítsük, akár egész éjszaka is rajta maradhat.
Gyűjtése

Egész nyáron virágzás előtt lehet gyűjteni a kövérporcsint. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmivel.

Kövérporcsin a konyhában:

Porcsinfőzelék
Porcsin franciásan
Párolt porcsin
Porcsin saláta

Ki gondolta volna, hogy ilyen értékes gyógynövényünk a kövérporcsin. Mielőtt tömegesen a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. Értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben.

K.L.