Továbbra is a vizek kártételeire és a szélsőséges időjárásra kell leginkább felkészülnie Magyarországnak. Ez derült ki annak a tárcaközi munkacsoportnak az értekezletén, ami június 14-én fejezte be ülését Isaszegen. A veszélyhelyzetek értékelése, és a felszámoláshoz szükséges erőforrások felmérése uniós feladat. A hazánkat érintő valós veszélyekről az Európai Bizottságot kell tájékoztatnia a testületnek.

-Hirdetés-

A tagállamoknak ez év augusztusáig kell értékelniük a katasztrófakockázat-kezelési képességeiket, ezt a feladatot az Európai Parlament és a Tanács uniós polgári védelmi mechanizmusról szóló 2013-as határozata írja elő. Az ennek alapján született tájékoztatást decemberben adják át az Európai Bizottságnak.

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság határozata alapján e két kötelezettség teljesítésére ideiglenes tárcaközi munkacsoport alakult, az érintett tárcák, valamint országos hatáskörű szervek szakértőinek bevonásával. A bizottság június 13-14-i isaszegi kihelyezett munkaértekezletén elkészítette azt a tervezetet, amelyben a nemzeti katasztrófakockázat-kezelési képességeket értékelték. Ezen túl megtárgyalta a négy évvel korábbi értékelés felülvizsgálatának eredményeit is.

A szakértők megállapításai szerint Magyarországnak elsősorban a szélsőséges időjárás hatásaira és a vizek kártételeire kell felkészülnie. További lehetséges veszélyforrások között szerepelnek például a járványok, partfalomlások, földcsuszamlások is. Az uniónak szóló tájékoztató tervezetének összeállítása során hetvenkét lehetséges forgatókönyvet vizsgált felül a bizottság. A lehetséges forgatókönyvek valós veszélyforrásokon és adatokon alapulnak, a munka eredménye pedig az a rangsor, amelyet az események hatása és valószínűsége alapján állítottak össze a szakemberek.

A felülvizsgálat szerint Magyarországon a természeti katasztrófák válthatják ki a legnagyobb hatást, ezek ráadásul egyre gyakrabban jelentkeznek. Az elemzések szerint az, hogy egyre gyakoribb és egyre súlyosabb következményekkel járó eseményekkel kell számolni, a klímaváltozással hozható összefüggésbe. A munkaanyagban a szélsőséges időjárási veszélyeken belül ma már hangsúlyozottan szerepel az ónos eső is.

Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu