Kell-e karácsonyfa, mennyit együnk, menjünk-e templomba? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merülnek fel a gondolkodó emberben karácsony kapcsán. Mert ugyebár van a TV-által sugallt „szeress és vásárolj” fíling, aztán ott az egyházak szertartásrendje, a végén pedig valahol ott kullog a szervezetünk „most aludd ki magad!” parancsa is.

-Hirdetés-

A bócsai Poli Farbe Kft. ügyvezetőjeként ismerjük Szabó Antalt, aki keresztyén hitét mélyen — sőt: tudományos szinten — gyakorló ember. Mintegy 300 dolgozó munkáját irányítja, emellett családapa és Bibliát jól ismerő vállalkozó.

-Ma délelőtt teniszezni volt, más alkalommal, mint tudjuk, kirándul a családjával. Kellenek ezek a feszt időpontok a vállalkozó életében?
-Minden ember életében meg kell, hogy legyen a munka, a pihenés, a család elrendelt ideje! Visszanyúlok a Bibliára: az Úr elrendelte a heti egy pihenőnapot. Ha megtartjuk ezt, akkor rengeteg energiát nyerünk. És persze egészséget! Ezt sokan nem hiszik el, viszont ha nem így élnék, már nem lenne se családom, se cégem.

-De erre éppen itt a lelki elcsendesedésre és az ünnepi felkészülésre rendelt advent!…
-Az advent a legtöbb ember részére maga a rohanások rohanása! Három hét alatt akarja ledolgozni azt, amit négy hét alatt sem sikerül mindig. Emellett fel kell készülnie Az Ünnepre! Ezt várja el tőle mindenki.

Szabó Antal, a Poli Farbe Kft. ügyvezető igazgatója

Viszont a Krisztus-várás a mindennapokban kell, hogy megnyilvánuljon! A karácsony pedig sok esetben már nem az ünnep, hanem a mértéktelen fogyasztás alkalma: sok étel, sok ajándék, sok külsőség! — Aztán a három-négy nap elteltével sok ember alig várja, hogy visszamehessen dolgozni, mert akkor visszazökkenhet a megszokott valóságába.

-De hát a szeretet ünnepe?…
-Mára ez a legelcsépeltebb fogalommá vált! Ilyenkor aztán megpróbáljuk az egész évben meg nem adott szeretet anyagiakra váltani. Pedig inkább a krisztusi jellem apró vonásait kellene felfedeznünk egymásban. Csupaszak a karácsonyfák: hiányoznak róluk az emberi díszek. Pedig meg kellene koszorúznunk ezeket a jellemben megnyilvánuló szépségekkel!

-Hogy történik a karácsonyozás önöknél?
-A mi családunk nagy, ráadásul születésnapot is ünneplünk ekkor.  Mindenképpen igyekszünk tartalommal megtölteni ezeket a napokat. Ez lehet beszélgetés, olvasás, látogatás, sport és minél több szabadtéri program.  Természetesen mindenki kívánságát figyelembe kell venni!

-Mit tanácsol karácsonyra ismerőseinek?
-Amit karácsonykor meg akarunk tenni, annak elég csupán 1/3 része: legyen ez adakozás, pihenés, evés-ivás, szórakozás… Mindent nem lehet ekkor, inkább tervezzünk egész évre arányosan! Emellett fontos szem előtt tartani mindennapjaink és ünnepeink biblikus alapját. Sok visszásságtól ment meg minket.

Káposzta Lajos