Lezajlott a XXIV. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borverseny Kiskőrösön az István Borházban. A város idén ünnepli 300 éves évfordulóját és az egy éves ünnepségsorozat részeként március 22-én került megrendezésre a már hagyományossá vált borverseny, ahol magyarországi, szerbiai, erdélyi, valamint bulgáriai Kadarka borok (fehér, rozé, siller, vörös és cuvée) találkoztak a neves grémiummal, hogy kiválasszák a Nagydíjas Kadarkát.
A borverseny szakmai fővédnöke, Prof. Dr. Habil Kállay Miklós emeritus; a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke, társadalmi fővédnöke Ihos József, előadóművész, forgatókönyvíró, „népszórakoztató”, mindenki „Kató nénije” volt. Nem első alkalommal jött el a versenyre Ihos József, aki jelenlétével megtiszteli a borversenyt és ritka, lehengerlő egyéniségével színesebbé teszi a napot.
A vendégeket Csengődi Éva, a rendezvény háziasszonya üdvözölte, majd Kiskőrös polgármestere Domonyi László nyitotta meg a programot. A térség országgyűlési képviselője, Font Sándor, valamint a megyei közgyűlés elnöke, Rideg László köszöntötte a megjelenteket. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Frittmann János adott iránymutatást a borbírálóknak, majd Csengődi István, a rendezvény házigazdája is üdvözölte a borbarátokat.

A megnyitó után az ítészek megkezdték munkájukat, és a három bíráló bizottság összesen 101 mintát bírált el, melyből 75 önálló Kadarka, 26 pedig Kadarka cuvée volt.

-Hirdetés-

A bizottságok élén Nyitrainé Dr. Sárdy Diána (Szent István Egyetem tanszékvezető, egyetemi docens), Dr. Pásti György (Szent István Egyetem, egyetemi docens) és Kisari István (Mathiász János Borlovagrend kancellárja) foglaltak helyet.
A szervezők köszönetüket fejezték ki a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Iskola igazgatónőjének, Szentgyörgyiné Szlovák Máriának, valamint az Igazgatóság elnökének, Lupták Györgynek, hogy segítségül adta tanárait és diákjait a rendezvény színvonalas lebonyolításához. Az intézmény 11/E és 13/SZ osztályos Közgazdász és Élelmiszeripari Technikus tanulói, Biácsiné Lucza Erika és Filus János oktatók irányításával töltötték a borbírálók poharaiba a mintákat.
A nagyteremben „Szőlőtermelők integrációja” címmel beszélgetést kezdeményeztek, melynek moderátora Keresztes József volt, miközben több külföldi és magyar borvidék Kadarka borait kóstolhatták meg az eseményen résztvevők.
A beszélgetés után Ihos József szórakoztatta a kedves vendégeket. A nap folyamán a rendezvény területén a vendégek megtekinthették a támogató kiállítók termékeit, ajánlatait és kellemes hangulatban megvitathatták a legújabb technológiákat, lehetőségeket a szőlőtermesztéstől, a finom borok elkészítésén át a csomagolásig és népszerűsítésig – mindezt finom bor-és pálinkakóstolóval egybekötve.
Az udvaron napközben támogatóink jóvoltából többféle Dutra traktort, veterán és új autót is megtekinthettek a jelenlévők. A borverseny eredményeit Módos Péter, a Magyar Borakadémia tagja összegezte, majd elkezdődött az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás.
Eredmények
A Kadarka Nagydíjat Jekl Pincészet 2015-ös évjáratú Kadarkájával nyerte el. A serleget Módos Péter, a Vándordíjat a tavalyi Nagydíjas, Koch Borászat képviseletében Fehér Anna adta át.
A második legszebb Kadarka a Garamvári Szőlőbirtok 2017-es Lellei Kadarkája, az elismerő serleget Domonyi László adta át.
A harmadik legszebb Kadarka idén a bulgáriai Lovico Winery 2016-os Gamza bora, a serleget dr. Tkatchenko Rossen Ihos Józseftől vehette át. Ezt a bort Dr. Buza Péter, a Kadarka Kör Főkadarnagya külön Diplomával is jutalmazta.
Az első három legszebb Kadarka egy külön ajándékcsomagban is részesült a Mátyás Pálinkaház jóvoltából, melyet Nagy Norbert adott át.

Kiskőrös Város Polgármestere a legszebb kiskőrösi Kadarka címet a Szentpéteri Borpince 2017-es borának adta.

Kiskőrös Város Hegyközsége a legeredményesebb kiskőrösi termelő, Pohankovics András 2018-as Kadarka borát jutalmazta, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend a legeredményesebb borlovag, Turú Gábor (Akker-Plusz Kft.) 2017-es Kadarka borát díjazta.
Az István Borház elegáns plakettjét, a “Legszebb Cuvée” különdíjat Guldné Gelencsér Noémi, 2017-es Kadarka–Cabernet franc–Merlot cuvéeje kapta.
A Szentendrei Kadarka Kör „Legjobb Siller Bor” különdíját Tóth Ferenc Pincészete, az Egri Borvár 2016-os bora érdemelte ki.
A szaporító anyag előállító Hetényi József 500 Kadarka klón gyökeres dugvány vessző felajánlását az István Borház kapta a 2017-es Kadarka rosé bora szerepléséért.
A soltvadkeri Autócent Kft. egy hétvégére szóló, teletankolt SUZUKI SX4 S-CROSS autó használatát Mezőfi Gábor nyerte el aranyérmes, 2018-as Kadarka boráért.
A HP-CORK Kft. által felajánlott 1000 db, agglomerált parafa dugót az organikus gazdálkodás mellett elkötelezett Kiskőrösi Evangélikus Iskola érdemelte ki 2018-as Kadarka siller borával.
A BASF Hungária Kft. Mázas tányér különdíját a Naphegy Pincészet 2016-os aranyérmes Kadarkája kapta.
Az eredményhirdetés után a vendégek is lehetőséget kaptak a nevezett borok szabad kóstolására és a bírák értékelésének megvitatására.

A borversenyt támogatták: a Szervin Kft., a VF Automatika Kft., a Nicron Kft. és a Tarján Acél Kft. 

„Bor tanítja húrjaimra
Csalni nyájas éneket”
(Petőfi Sándor)

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (70 db kép)