Országosan harminc százalékkal kisebb meggytermés várható idén, ami a piacokon is áremelkedést hoz. Tudjuk persze, hogy a gyümölcshozam tekintetében minden évben van némi rizikófaktor. Van ami viszont 10 éve állandó a keceli Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezet háza táján, az pedig az egy évtizede életre hívott Keceli Meggyfesztivál, mely a legelső alkalomtól fogva a gazdáknak hívatott meghálálni az együttműködést és az égig repíteni a keceli meggy hírnevét. Persze, időközben egyre szélesedett a fesztivál közönsége is, mivel a meggyes étkek és programok mellett egyedülálló zenei kínálat várja itt a vájtfülűeket.

-Hirdetés-

Magyarországon a közepes-jó virágzás után gyenge terméskötődést (az átlagosnál jóval erősebb gyümölcshullást) látunk idén. Jó termés egyedül az Érdi bőtermő fajtánál van kilátásban, és elfogadhatónak tűnik a cigánymeggy is, az Újfehértói és a Kántorjánosi gyenge-közepes, a Debreceni bőtermő pedig gyenge. Mindezek alapján úgy 30%-kal alacsonyabb termést várunk, mint tavaly – közölte érdeklődésünkre Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, aki maga is előadója lesz az idei meggyfesztivál szakmai konferenciájának. Elmondása szerint a korai fajták virágait károsították a tavaszi fagyok, majd a részben virágzás alatti, részben virágzás utáni szeles, csapadékos, hűvös időjárás miatt rossz volt a terméskötődés.

Kecelt is érintette a május negyedikei jégverés, de nagy kárt szerencsére nem okozott – nyilatkozta Juhos Csaba, a rendezvény főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke, aki arról is beszámolt, hogy a tavaly ősztől idén május elejéig tartó aszály miatt ők például folyamatosan locsoltak a meggyesben is. A májusi eső azonban a meggy tekintetében aranyat ért, a cseresznyének viszont már nem használt, reped a gyümölcs.

A Duna-Tisza közén, így Kecelen is az Érdi bőtermőből terem a legtöbb. Az idei harminc százalékos termékcsökkenést viszont főleg az Észak-Kelet Magyarországon termő Újfehértóit ért fagykár okozza – tudtuk meg a Fresh Fruit Tész elnökétől. Aki azt is megosztotta velünk: a 90-es évekhez képest mára közel három héttel korábban kezdődik a meggyszedés. Idén június elsején már indul a szezon, ami körülbelül 3 hét alatt le is megy majd.

A meggyfesztivál tehát épp a fő fajta szüretének kezdetén éri majd a termelőket, és az érdeklődőket. Ennek köszönhetően, idén is többféle meggyes finomsággal készülnek a szervezők. Sőt, idén meglepetés műsorral is lesz, hisz a 2019. június 7–én és 8-án zajló Keceli Meggyfesztivál idén lesz 10 éves.

 

A híres keceli meggy köré épített kétnapos rendezvényen a sportprogramok mellett az egy évtizede megszokott igényességű zenei kínálatra számíthatnak a résztvevők.

Hetedikén reggel meggyszakmai konferenciával indul a fesztivál, ahol az európai meggypiac helyzetének bemutatásával kezdi majd meg a napot dr. Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke, majd a friss meggy aktuális hazai és helyi piaci helyzetéről Juhos Csaba, a rendezvény főszervezője, a Fresh Fruit Tész elnöke beszél.

Juhos Csaba

Új részvevője lesz a konferenciának Vargáné Topor Erika, kertészmérnök; marketing, PR tanácsadó, a kertportal.hu tulajdonosa, főszerkesztője, aki a meggy feldolgozás és értékesítés jövőjéről tart majd előadást. De prezentációját követően is érdemes lesz megszólítani, ugyanis férjével Varga Szabolccsal néhány éve költöztek a fővárosból a Kiskőrös közeli Tabdira, ahol példaértékű tevényekséget végeznek nap mint nap erőt adva a vidéken újrakezdőknek. 2015-ben alapított Gourmet & Delicious Manufaktúrájuk, mely desszerttészta készítéssel indult mára az izgalmas, például belga csokoládés vagy épp zöldséglisztes ízvilágú tésztakülönlegességek mellett a Tabdin megtermelt zöldségeikből és gyümölcseikből készülő szószok és mártások lelőhelye lett. A párosnak egyébként néhány hete jelent meg Vidéken újrakezdők ahogy mi látjuk című e-könyve, tele van praktikus tippel és gazdaságépítési fortéllyal.

 

Mindezek mellett persze a gazdáknak szóló további hasznos előadásokra is számíthatnak a részt vevők. Szó lesz ugyanis az intenzív meggyültetvények koronaformáiról és metszési tehchnikáiról is a Szent István Egyetem tanárának, dr. Hrotkó Károlynak a tolmácsolásában. De az intelligens gazdálkodási megoldások, a mikrometeorológia mérések és a madár-riasztás mikéntje is terítékre került.

A konferencia ültetvénylátogatással zárul majd. Annak végeztével pedig kezdetét veszi a két napos meggyfesztivál.

Pénteken délután 17 órakor szó szerint nekifuthat aki szeretne a kétnapos szórakozásnak. A pénteki NeKiFuTás és a szombati Bringatúra a sportkedvelőket csábíthatja majd Kecel központjáva. A zenei csemegék pedig – mint a Turnaround koncert, a Takáts Tamás BluesBand, a Szürke Verebek fellépés, a Nincs ott semmi együttes, a Jóvilágvan és a Volvox zenekar pedig a táncolni, énekelni vágyókat. A szervezők pénteken estére meglepetéssel is készülnek. Ezért, meg mert 10 éve tudható, hogy ez egy igényes fesztivál, érdemes lesz ellátogatni Kecelre június 7-én és 8-án.

 

További információk a www.facebook.com/kecelimeggyfesztival oldalon.