Kiskőrösön több évtizedes hagyománya van a fúvószenének. Zenekarunk évről évre számos eseményen, rendezvényen és országos/külföldi fesztiválon vesz részt. Így történt ez tavaly nyáron is, amikor meghívást kaptunk Pápa Város Fúvószenekarától, akik meghívtak minket a Csináljuk a fesztivált elnevezésű országszerte ismert eseményre, ahol egy fantasztikus ABBA koncertet adtunk. A rendezvény alatt nagyon jóba lettünk a csapattal, új barátságokat kötöttünk, megismertük a budapesti művészeket Ress Hajnalkát és Solti Ádámot is, akik énekkel kísérték a koncertet. Innen jött az ötlet karmesterünktől: Gmoser Istvántól, hogy valósítsuk meg ezt a fúvószenés ABBA koncertet az Országos Rétes- és Gasztronómiai fesztiválon Kiskőrösön.

A próbák végig jó hangulatban teltek
A próbák végig jó hangulatban teltek

Hát mi megvalósítottuk! Na de hogyan?

-Hirdetés-

A nyarunk igazán eseménydúsan telt. Pápán kívül megjártuk Sárvárt, Erdélyt, de voltunk a térség településein is szerepelni a mazsorettes lányokkal kiegészülve. Aztán januártól (a többi fellépésen kívül) elkezdtünk készülni a kiskőrösi ABBA SHOW-ra. Kottáinkat a pápai zenekar karmestere, a kiskőrösi származású Horváth Adrián hangszerelte. A zenekar nagyon megszerette a zenéket, bár mi eddig is nagy ABBA rajongók voltunk.

Szerintem ez tényleg az a hangzásvilág, ami minden korosztályt képes megmozgatni. Emellett különösen izgalmas ezeket a dalokat eljátszani. Megtudni, hogy hogyan is épül fel egy-egy zeneszám, rájönni, hogy mennyire fontos minden egyes hang és szólam.

Közeledve május felé egyre nőtt az izgalom. Közben a szervezkedések elindultak, megtudtuk kik lesznek zenekaros társaink. Pápán kívül kiegészültünk Kiskunhalas és Kalocsa fúvószenekarával is, akikkel szintén jó viszonyt ápolunk, hiszen többször is szerepeltünk már náluk. A különleges hétvége előtt, pénteken már gőzerővel tartottuk a főpróba előtti összejátszást, mi kiskőrösiek. Nem könnyű, sőt néha különösen fárasztó több, mint két órát végigülni, újra és újra eljátszani ugyanazokat a darabokat, de mi ezt örömmel tesszük. “Istibá”, mintha a második apukánk lenne. Felelősséggel és fegyelemmel tartja össze a zenekart, de természetesen nem telik el próba nevetés nélkül.

Gmoser István, aki összetartja a zenekart

A közönség a fellépéseken csak annyit lát, hogy a leül a zenekar és előadja a koncertet, de nem lát mögé. Rengeteget segítettek nekünk szüleink, időt és energiát nem sajnálva vasalták a mellényeinket az előadásra, segédkeztek a szervezésben, szolgálták fel a vacsorát a több, mint 120 zenésznek.  Támogatva minket, zenészeket. Szombaton a Bem József Általános Iskola udvarán gyűltünk össze mindannyian, hogy megtartsuk a majd négyórás főpróbát, amit mindenki nagyon élvezett. Ezután átkísértük a zenekarokat a Pátriába, majd elfogyasztottuk karmesterünk édesanyja, Gmoser Györgyné Zsuzsa néni szervezése által elkészített finom ebédet. Este Kiskunhalas és Kalocsa zenekara hazautazott, Pápa zenekarának pedig a város kollégiuma adott otthont aznap éjszakára.

Az ABBA legismertebb slágereit adtuk elő

Természetesen a csapat most is összetartott, bemutattuk nekik városunkat, együtt szórakoztunk a színvonalas programok alatt. Másnap reggel karmesterünk kísérte el őket, hogy együtt tekinthessék meg a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot, a kiskőrösi Úttörténeti Múzeumot, majd a Szlovák Tájházat. Az “út” során mesélt nekik városunk történetéről is.  Ezt követően a soltvadkerti Szent-Korona cukrászda felé vették az irányt, ugyanis külön kívánságuk volt, hogy megkóstolhassák a híres vadkerti fagylaltot.

Végre elérkezett a várva várt pillanat. Déután három óra környékén a négy zenekar a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskolában találkozott. Vendégeink megismerhették a minden héten zajló próbáink helyszínét is. A hangszerekkel és kottákkal felpakolva az iskolából a főtérre vonultak át, majd együtt vártuk a koncertet. Sajnos szomorúan vettük észre, hogy az időjárás nem kedvezett számunkra. Szerencsére ez nem állított meg minket, a sátor alatt megtartottuk a koncertet. Az előadást Fésűs Éva konferálta, bemutatva a fellépő zenekarokat. Az érzés fenomenális volt. A színpadon éneklő Ádám és Hajnalka is nagyszerű hangulatot varázsolt a közönség számára a rossz idő ellenére is. Összesen 12 zeneszámmal készültünk, ami alatt volt egyszerre nevetés – ugyanis Hajni a legnagyobb nyugalommal hívta táncba éppen az egyik hazai dobosunkat, amit a közönség nagyon élvezett – ám sokak könnye kicsordult a “The Winner Takes It All” című zeneszámnál. A koncertet végig remek hangulat jellemezte, egyaránt a közönség és a zenekar soraiban is.

Basszusgitár is segítette a fúvósok munkáját

Azt hiszem nyugodtan beszélhetek a többi zenész nevében is, hogy sokszor kirázott bennünket a hideg, a közönség pedig vastapssal várta a ráadást, ami nagyon jól esett nekünk, hisz tudjuk, ezért megérte a sok munka. A közönséget nem tudtuk megszámlálni, hiszen rengeteg ember eljött megnézni előadásunkat, szüleinkkel együtt, akik meghatódva nézték végig munkánk gyümölcsét. Két ABBA számot a kiskőrösi Csillagfény mazsorettcsoport lányai díszítettek koreográfiájukkal. A koncertet városunk polgármestere Domonyi László zárta beszédével, melyben megköszönte mindenki munkáját, s így lezárult az egy éves rendezvénysorozat, mely a város 300. születésnapját ünnepelte. Nagy sikerű koncertünk után újra Zsuzsa néni várt minket finom vacsorával és az elmaradhatatlan rétesekkel, ami nagyon elnyerte a művészek tetszését. Mi pedig nagyon büszkék voltunk egymásra és magunkra is.

Több, mint 120 zenész készült a nagy sikerű előadásra

Szeretnénk köszönetet mondani Domonyi Lászlónak, városunk polgármesterének, aki anyagilag lehetővé tette a fesztivált. Lasztovicza Lászlónak, aki helyet adott a főpróbának. Karmestereinknek: Bethlenné Dajkó Ágnesnek (Kalocsa Város Fúvószenekara), Lauer Zsoltnak (Kiskunhalas Város Fúvószenekara) és Horváth Adriánnak (Pápa Város Fúvószenekara), akik elfogadták meghívásunkat erre a különleges eseményre. És természetesen vezetőnknek Gmoser Istvánnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre az egész ABBA Show. Köszönjük Kiskőrős Város Önkormányzatának és Kiskőrös Város Fúvószenekarát és Mazsorett Csoportját Támogatók Egyesületének támogatását. Hálásak vagyunk szüleinknek, akik elindítottak minket a zene útján és támogatnak minket mindenkor. Hát így valósítottuk meg a kiskőrösi ABBA SHOW-t.

Köszönjük zenészek! Köszönjük közönség! Köszönjük Kiskőrös!

Tóth Renáta

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (49 db kép)