Kiskőrös Város azon szerencsés települések közé tartozik, mely jelentős mennyiségű és minőségű gyógyvízzel rendelkezik. Tudományos vizsgálatok megállapításai szerint gyógyvize olyan vegyi összetételű, mely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

-Hirdetés-

Mindezen eredmények felkutatását és a termálvíz gyógyvízzé minősítését néhai dr. Rónaszéki Aladár reumatológus főorvosnak köszönheti a város, aki nagy energiát fektetett abba, hogy a kiváló minőségű kiskőrösi termálvizet gyógyvízzé nyilvánítsák, mely kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására.

dr. Rónaszéki Aladár gyermekei

A Kiskőrös Városért Alapítvány kezdeményezésére, Kiskőrös Város Képviselő-testületének döntése értelmében, a város tulajdonában lévő Kiskőrösi Termálfürdő, Tanuszoda és Kemping létesítményt Kiskőrösi Rónaszéki Fürdővé nevezték át, melynek ünnepélyes avatására 2019. május 19-én vasárnap került sor a Városalapítók Napja keretében, a tricentenárium méltó zárásaként. Az eseményen közreműködött és hegedűn játszott Király Csaba, aki az alapítvány egyik támogatott tehetsége, valamint Csővári Zsombor, aki Györe Imre: Azoké ez a nap című versét szavalta el. Köszöntőt mondott Domonyi László polgármester, majd Supka Éva az alapítvány elnöke méltatta dr. Rónaszéki Aladár munkásságát. A szobrot, melyet Széri Varga Géza szobrászművész készített, Czele József katolikus káplán áldott és szentelt meg. Végül a közel 80 fős Rónaszéki család és a résztvevők együtt helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

Az eseményen Supka Éva, az alapítvány elnöke méltatta dr. Rónaszéki Aladár munkásságát
Az esemény kapcsán Supka Évával, a kuratórium elnökével beszélgettem.

Azt hiszem, a Rónaszéki családot Kiskőrösön senkinek sem kell bemutatni. Mind a doktor urat, mind feleségét és gyermekeiket tisztelet és megbecsülés övezte, övezi városunkban mind a mai napig. Már korábban, dr. Font Éva elnöksége alatt megfogalmazódott, hogy állítsunk méltó emléket annak a főorvosnak, akinek Kiskőrös a gyógyvízét köszönheti. Dr. Rónaszéki Aladár reumatológus főorvos volt az, aki rájött arra, hogy a kiskőrösi víz gyógyító hatású, ezért rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy ezt a gyógyvizet bevizsgáltassa és minősíttesse a kilencvenes évek végén. A gyógyvíz azóta is fontos és egyedülálló természeti kincse városunknak.

Széri Varga Géza szobrászművész is részt vett az avatáson

Nagyon szerettük volna, ha mindez megvalósul már a város 300. emlékévének nyitányára 2018. májusában, de nem olyan gyorsan őröltek „Isten malmai”. Mostanra sikerült azt elérnünk, hogy a képviselő-testület zöld utat adjon ennek az elképzelésnek. Az emlékmű elkészítésére Széri Varga Géza szobrászművészt kértük fel, akinek már több alkotása is látható a városban.

Ez egy közel 2 millió forintos beruházás volt, melynek eszmei értéke tulajdonképpen felbecsülhetetlen, hisz egy olyan kiskőrösi polgárnak állít emléket, aki nem csak a múltunkat határozta meg abban az időben, amikor ő élt, hanem a város jövőjét is.
dr. Rónaszéki Aladár családjának néhány tagja 

A család nagy örömmel fogadta az ötletünket, kérésük az volt, hogy a város soha ne adja ki kezéből a fürdőt üzleti célokra, az mindenkor a kiskőrösieké maradjon és a beteg emberek gyógyulását, gyógyítását szolgálja. Polgármester úr számára ez természetes kérésnek számított ezért biztosította a családot arról, hogy a fürdő mindenkor az önkormányzat hatáskörében marad. Mindehhez szóbeli ígéretét adta.

Széri Varga Géza szobrászművész alkotása

A munkában közreműködtek a KŐRÖSSZOLG Kft. munkatársai, akik elkészítették a tartó szerkezetet, melyre az alkotás került. A talapzat demonstrálja a föld rétegződését és bemutatja, hogyan tör a felszínre a víz. Erre került fel dr. Rónaszéki Aladár szobra, s feliratként ars poeticája, miszerint: „Jó orvos, csak jó ember lehet”. Illetve az emlékmű aljára felkerült a család kérésére: „Kiskőrösi Rónaszéki Gyógyvíz”, hiszen munkásságának ez volt az alfája és az omegája is.

A fürdőre a feliratot a NOGADEKOR Kft. készítette

Reméljük, hogy hamarosan megtörténik a gyógyfürdővé minősítés is, s akkor a neve is pontosítható lesz Kiskőrösi Rónaszéki Gyógyfürdőre, hiszen ezzel valósulna meg igazán az elképzelésünk és így lenne teljes a tiszteletadásunk is dr. Rónaszéki Aladár munkássága előtt.

Kutyifa Icu 
Fotók:Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (77 db kép)