A Zöld Város projekt keretében megépülő piaccsarnok alapkő-letételére került sor Izsákon, 2019. június 18-án.

-Hirdetés-

A „Zöld város kialakítása” című pályázat alapján, 440 millió forintos támogatással valósul meg a város központjában lévő Kossuth tér arculati megújítása, valamint a Kecskeméti út és a Katona József utca sarkán új, fedett piaccsarnok építése. Az ünnepélyes alapkőletétel előtt Mondok József polgármester köszöntötte a projekt megvalósításában résztvevő szervezetek képviselőit és a megjelent vendégeket.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kifejtette, hogy a megyei önkormányzat rendelkezésére álló keretéből, a megye minden településén történik valamilyen fejlesztés. Izsákon összességében 1,1 milliárdos fejlesztés valósul meg, amely hamarosan bölcsődeépítési projekttel is kiegészül. Örömmel nyugtázta, hogy a megye egy újabb, korszerű körülményeket biztosító, helyi értékesítési ponttal gazdagodik. Ennek a legfőbb előnye egyrészt, hogy a termelők helyben tudják értékesíteni a megtermelt áruikat, a vásárlók pedig friss, jó minőségű termékekhez juthatnak.

Alapkövet elhelyezték: Mondok József polgármester; Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Pohankovics András, az Akker-Plus Tüzelő- és Építőanyag Kereskedelmi Kft. projektvezetője; Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke; Utasi Péter, az Up-Tech Kft. ügyvezető igazgatója,

A köszöntők után, az építmény alapjába helyezték el a tervrajzokat, napi újságot és a projektleírást tartalmazó kapszulát. Zárszóként Mondok József polgármester, Szabó Katalin, Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. projekt menedzser és Fekete-Szántói Katalin, az Up-tech Kft. munkatársa eddig végzett munkáját köszönte meg egy-egy virágcsokor kíséretében. Végezetül, reményét fejezte ki, hogy a kivitelezők tudják tartani a 2019. december 10-i átadási határidőt, mert az avatás alkalmával itt szeretnék megrendezni a város első kolbászfesztiválját.

A projekt munkálatait május elején kezdte meg a kivitelező. Az izsákiak számára borzalmas látványt nyújtott központi park öreg fáinak kivágása. A fák kivágása és a gyökérzet eltávolítása elég munkaigényes művelet. Csak a leromlott állapotú fák kivágása nem tette volna lehetővé a park egységes felújítását. A tervezetet elnézve, a napi használathoz jobban illeszkedő térkialakítás, az új fák telepítésével már az ősz végére újra kellemes környezet várja használóit. (Az átalakítás munkálatairól a galériában láthatnak képeket.)

A Zöld Város projekt munkálatival párhuzamosan zajlik, az „Esély Otthon” pályázat keretében, a régi óvodaépületből, négy – teljesen berendezett – szolgálati lakás kialakítása, pályakezdő fiatalok számára. A város ezzel kíván lehetőséget teremteni, hogy reális alternatívává váljon a helyben maradás, illetve az ideköltözés.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (44 db kép)