A kihalászott műanyag palackokat feldolgozzák és újrahasznosítják.

Tizenhét hajóval indul szombaton a 7. Tiszai PET Kupa a Felső-Tiszán; a Tivadar és Záhony közötti, csaknem nyolcvan kilométeres szakaszon augusztus 3. és 11. között naponta több tonna, főként műanyag hulladéktól tisztítják meg a folyót és árterét a csapatok – közölték az MTI-vel kedden a szervezők.

A 7. Tiszai PET Kupa célja a folyó nyolcvan kilométeres, műanyagoktól szennyezett szakaszának megtisztítása.

Dombrád, 2017. július 3.
A Tiszai PET Kupa résztvevõi induláshoz készülõdnek Dombrádon 2017. július 3-án. Tizenhat, ártéri hulladékból épült hajó és legénysége indult el, hogy a Tisza 71 kilométeres szakaszán Tiszalökig begyûjtsék a hulladékot.
MTI Fotó: Balázs Attila
-Hirdetés-

Évek óta súlyos probléma a hazai folyóinkon felhalmozódó irdatlan mennyiségű műanyag hulladék. Idén a május végi tiszai árhullám következtében ismét sok száz tonna szemét gyűlt össze a folyón. A szemét eltüntetése céljából a közelmúltban a Tisza-tavon is indítottak már egy hasonló akciót, ott három tonna hulladékot gyűjtöttek össze a versenyzők.

A baráti társaságokból szerveződő önkéntes csapatok hajóikat a helyszínen építik meg újrahasznosított anyagokból, majd napi 10-20 kilométeres szakasz átfésülésével tisztítják meg a Tiszát.

Az esemény főszervezője, a Természetfilm.hu Egyesület tájékoztatása szerint az idei versenyen tizenhét hajóból halásszák majd a víz színén felhalmozódott több száz tonna szemetet Tivadar és Záhony között.

A kihalászott műanyag palackokat feldolgozzák, és újrahasznosítják.

A rendezvény fő támogatója a NHKV Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkatársai kenukkal vesznek részt a versenyen.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu
Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila