Hétfőn még nyárias időben lesz részünk, majd kedden egy hidegfront érkezik, mely elhozza az őszt. A hidegfront mögött tartósabb északnyugati áramlásra kell számítani, melynek köszönhetően a magasban jó 10-12 fokkal hidegebb levegő érkezik, mely hatással lesz a talajmenti és a talajközeli hőmérsékletre is – írja az Időkép.

A portál szerint a hét közepén, szerdán még szeles idő várható sokfelé, viszont csütörtök reggelre mindez mérséklődik. A továbbiakban legyengül a légmozgás, valamint a kevés felhő, illetve a magasban felénk érkező hidegebb légtömeg együttes hatására sokfelé 5°C alá csökken a hőmérséklet. A fagyzugos, szélvédett völgyekben 0°C körüli értékeket is mérhetünk, így megérkezhetnek az első talajmenti fagyok. Helyenként 2 méteres magasságban is fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet, vagyis ezeken a tájakon gyenge fagy is előfordulhat.

-Hirdetés-

Péntek reggelre sem változik jelentősen az időjárás, így számítani kell a fagyra érzékeny helyeken talajmenti fagyra, esetleg gyenge fagyra is. Emiatt érdemes felkészülni az őszi idő beköszöntére, a zöldséges- és virágoskertünkben a fagyra érzékeny növényeink védelmére.