Több éve kiváló kapcsolatot ápol egymással Kiskőrös és a finnországi Lapua városa. A Szüreti Napok keretében szeptember 1-jén a János Vitéz Látogatóközpontban találkoztak egymással a két település vezetői, hogy ünnepélyes keretek között írják alá a partnerkapcsolati szerződést.

-Hirdetés-

Az eseményen Kiskőrös város polgármestere Domonyi László elmondta, hogy egy régebben megkötött, lejárt és most megújított szerződést írtak alá. A két település közötti kapcsolatok kezdeti lépéseiben nagy szerepe volt Lupták György evangélikus esperesnek, aki szintén megtisztelte jelenlétével az eseményt.

A finn barátok egy Lapuát bemutató anyaggal érkeztek és fotókkal illusztrálva mutatták be településüket.
Megtudhattuk, hogy Lapua város (svédül Lappo) Finnország középső, nyugati vidékén, a Dél-Pohjanmaa régióban fekszik, a régió székhelyétől – Seinäjoki – kb. 25 km-re északra, a Lapua folyó (Lapuajoki) mellett.

Egyházát 1581-ben alapították. A város komoly bázisa volt a „fehéreknek” a Finn Polgárháború idején. Lapua volt a célállomása annak a 400 magyar önkéntesnek, akik harcolni is készek voltak a finnek oldalán a Vörös Hadsereg ellen.
A templom falán látható az az emléktábla, amely az 1940 márciusában ideutazó magyar önkénteseknek állít emléket. A magyar katonák alig két hónapot töltöttek a városban, de számos fotó és néhány személyes tárgy is őrzi emléküket Lapuában.

A városban fellelhető dokumentumok és fotók, valamint a helyi lakosság visszaemlékezéseinek összegyűjtése jelenleg is folyik.
Lapua 1964 óta van városi rangon és 14 ezer lakosa van. Nemzetközi hírűek a lapuai tölténygyár Lapua márkájú lőszerei. Pezsgő sportélet jellemző a városra. Innen származik az olimpiai aranyérmes birkózó Lauri Koskela (Berlin, 1936) és a szintén aranyérmes gerelyhajító Tapio Korjus (Szöul, 1988). Első ligás a női pesäpallo (finn baseball) csapat, de például a lapuai birkózó szakosztály is több finn olimpikont nevelt.

Lapua nyugati határában emelkedik a Simpsiö-hegy, amely pár száz méteres t.sz.f. magasságával is uralja a tájat. Itt nyáron kirándulni, télen a sípályákon síelni lehet. A város önmagában kevés látványossággal szolgál, a templom és a Simpsiö-hegy mellett a régi tölténygyárban (Vanha Paukku) kialakított múzeumot érdemes meglátogatni. A régi gyár területén 2008-ban színvonalas kortárs képzőművészeti galéria is nyílt. A “Punatuli” gyertya manufaktúrában és a “Lintukoto” kerámia műhelyben kézzel készülnek a jellegzetes finn design és kézműves termékek.
Lapua evangélikus püspökség és a kiskőrösi evangélikus közösség által megerősített barátság mostanra már városi szintre emelkedett. A kapcsolat folytatása jeléül írta alá Domonyi László és Lapua városi vezetői a partnerkapcsolati megállapodást. Az ünnepi pillanatok zárásaként Domonyi László egy kézfogást ábrázoló és a két város nevével ellátott gravírozott üveg ajándéktárgyat adott át Lapua polgármesterének.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)