Hétről hétre a piacon vásárolom meg a szükséges gyümölcsöt, zöldséget. Kofáink készségesen beszélgetnek velem, sokat tanulok tőlük. Vajon meddig lesznek még kiskereskedőink?

Mindenkinek a méret számít, az nem hogy mitől lett akkora amekkora. Pedig a görbébb, kisebb lehet, hogy finomabb, egészségesebb. Őstermelő itt mindenki, még az is, aki a nagybaniról hozza az áruját, vagy épp a kistermelőktől vásárolja össze azt, amit utána elad sajátként.

Meg lehet élni ma a piacozásból? Erre adott választ Zsuzsa néni is, aki teljes név és fénykép nélkül járult hozzá az interjúhoz:

-Hirdetés-

Mindent eladok, amit nem eszünk meg, most fügét hoztam. Tudta, hogy héjastól kell enni, mert abban van a cukor? De van itt dísztök is, azt például a szőlőtőkék közé rakom, vagy dinnyét és sült tököt is szoktam hozni. Én még a pörkölthöz is sárgadinnyét eszek, annyira szeretem. Leandert, vízipálmát is hozok. Nyugdíj mellé nagyon jó kiegészítés. Képzelje, mindent be kell írni az őstermelői igazolványba, lányom rám is szól, hogy ezt ne vidd ki, mert nincs beírva!

Zsuzsa nénivel könnyű volt beszélgetni, bár néha úgy éreztem, ő többet kérdez, mint én.

Továbbsétálva egy jelentős helyet elfoglaló zöldségkereskedőt kérdeztem. Kovács Tibor és felesége Blanka igazi őstermelő, akik 8 éve kezdtek el foglalkozni zöldségtermesztéssel.

Kovács Tibor és Kovács Blanka

Miért pont a mezőgazdaság?

Sokáig egy paprika és paradicsom termesztő cégnél voltam alkalmazott, majd léptünk egy nagyot és úgy döntöttünk, hogy tudjuk mi ezt saját magunknak is csinálni. Először krumplival és borsóval kezdtük, majd fokozatosan bővítettük a kínálatunkat. Évről évre fejlesztettünk, követve a vásárlók igényeit. Minden évben, ha szükséges váltunk egyik zöldségről a másikra. Hatalmas előny számunkra, hogy a munkálatokat a családtagok végzik, tehát igencsak egy nagy családi gazdaságról beszélhetünk. Hálás vagyok áldozatos munkájukért, hogy mindig számíthatok rájuk.

Hogyan tudjátok eladni a terményeiteket?

Sok buktató van, időjárás, betegségek… Arra törekedtünk, hogy egy stabil piacot alakítsunk ki, ma már minden nap úton vagyunk. A nagybani piacon is jelen vagyunk, megrendelésre viszem az árut, nincs sorbaállás. A minőség számunkra nagyon fontos és az, hogy hogyan érjük el. A tápanyag utánpótlást szerves trágyával végezzük, lehetőség szerint kerüljük a műtrágyákat. Biológiai védettségűek növényeink. Ez azt jelenti, hogy nem permetezünk kártevők ellen, bogarakat telepítünk ellenük. A minőséghez hozzátartozik az is, hogy árunkat minden nap frissen szedjük, amit nem tudunk eladni aznap, azt másnap akciósan adjuk el.

Ez állandó munkát jelent. Mikor adjátok ki magatoknak a szabadságot?

Nálunk nincs munkaszüneti nap, a hosszú hétvégékre időzítjük a pihenést. A télen kevesebb piac van, viszont annál több munka a fóliasátrakban.

Egy őstermelőnek nagyon sok kötelezettsége van, ti nagyban csináljátok. Hogy álltok a hatóságokkal?

Tökéletesen időzített kérdés, mert most vagyunk túl egy nagyszabású vizsgálaton. Jóakarók mindig vannak és feljelentettek bennünket. Ez arra volt jó, hogy most papírunk is van róla, hogy mindent szabályosan csinálunk.

B.M