Megtartotta október 24-én alakuló ülését Császártöltés község önkormányzata. A testületi ülés keretein belül, a polgármester, az alpolgármester és a képviselők is átvették megbízólevelüket és letették esküjüket.

-Hirdetés-

Az ülés elején Angeli Csaba, a választási bizottság elnöke ismertette a választás végleges eredményét. A császártöltési választók szavazatai alapján magabiztosan győzött Takácsné Stalter Judit, aki második ciklusát kezdi Császártöltésen.

Képviselőjelöltjei is magas szavazatokkal valamennyien bejutottak a testületbe: Andocsné Lei Mónika, Stadlerné Csányi Éva, Hóman Istvánné, Oláh József, Dr. Rígler Kálmán és Lovasi Gábor, akit alpolgármesternek választott meg a testület.

Az eseményen Takácsné Stalter Judit polgármester elmondta, hogy köszönetét fejezi ki mindazon választóknak, akik szavazatukkal képviselőire és rá szavaztak. Megemlítette, hogy erős megerősítést kaptak és bízik benne, hogy rászolgálnak erre a bizalomra ebben a ciklusban is. Azt említette a legfontosabbnak a munkájában, hogy az önkormányzat és intézményei működőképességét fenntartsák. Kiemelte, hogy nagyon fontos a költségvetés egyensúlyának fenntartása, hiszen mindent ez határoz meg. Jó pályázatokkal, önrésszel képesek lehetnek haladni, nyertes pályázatokkal jó lehetőségeket tudnak teremteni a falu fejlesztése érdekében.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai újak, de az együttgondolkodás, a közös célok erős szövetséget kovácsoltak közöttük. A hagyományápolás, az oktatási-nevelési intézmények fenntartása közös ügyük, segítik és támogatják egymást. Kiemelt feladatának nevezte az oktatási-nevelési intézmények magas szintű munkájának támogatását, hogy a lehető legjobbat kapják az intézménybe járó gyermekek.

Feladatok, tervek a településen…
Beszélt arról is a polgármester, hogy nem kampányfogás volt öt éve, amikor 2014-ben megválasztása után a 80 év felettieket felkereste otthonukban és teszi azóta is, minden év decemberében. Támogatja az Idősek Otthona lakóinak színes programjait, hogy a lehető legjobb legyen a közérzetük az otthon falai között. Olyan intézkedések születtek az elmúlt ciklusban az idősek támogatására, mint a Házi segítségnyújtás vagy a Nyugdíjas klub.

Fontos feladatának tartja, hogy saját kérésük alapján az egyházakat, egyesületeket, a közösségeket, a klubokat, szakköröket, kulturális csoportokat támogassa. Hangsúlyozta, hogy szeretne jó kapcsolatot ápolni a szomszédos, a „Sváb sarok”, a járási településekkel, a megyei és országos vezetéssel. Szeretné megtartani és ápolni testvértelepülésükkel, Deggenhausertallal a kapcsolatot. A felvidéki településekkel is szoros testvértelepülési kapcsolatot szeretne kiépíteni.

Az elmúlt ciklusban több lehetősége volt a településnek megjelennie az országos médiában és reményét fejezte ki, hogy ebben a ciklusban is lesz olyan tevékenységük, mellyel felhívják az országos sajtó figyelmét.

Közvetlen feladatok is vannak a település vezetésének. Ilyen befejezni a nagyberuházásokat, az uszodát, a Sváb Értéktárházat, a kerékpárutat és a piacteret – és mindezeket működési pályára kell állítaniuk. Az elmúlt hónapokban, hetekben több nyertes pályázatuk volt.

A sportcsarnok felújítása megkezdődött, készen van a villanyfelújítás, jelenleg a fűtéskorszerűsítés tart, majd a nyílászárók felújítása következik. Nyertes pályázatuk van a Magyar Falu programban járdaépítésre 5 millió forint értékben, valamint a Belügyminisztérium pályázatán 15 millió forint szintén járdaépítésre – ez közel 1,5 km járdaszakaszt jelent. 900 méter járdaszakasz most épül a kerékpárút mentén.

Közösségi tér kialakítására nyertek 5 millió forintot, amelyből a sportcsarnok mögött egy szabadtéri nézőtér kialakítására kerül sor. Sikeres pályázatuk van a császártöltési borok, borászatok és pincesorok népszerűsítésére, melynek összege 26,5 millió forint. Zárszavaiban úgy fogalmazott a polgármester, hogy

„erős felhatalmazást kaptunk Császártöltés választóitól, hogy folytassuk a megkezdett munkát. Nekem a megválasztásom egy lehetőség, de ebben a lehetőségben nem a hatalmat látom, hanem azt a lehetőséget, hogy tegyek Császártöltésért, a császártöltésiekért. Ez a gondolat határozza meg a következő 5 éves munkámat.”

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)