A régészeti feltárásokat követően időarányosan halad az új kiskőrösi tűzoltólaktanya építése. Az új laktanya a most használt, több mint száz éves, egykor városi fogdaként üzemelő épületnél háromszor nagyobb, és korszerűbb elhelyezést biztosít majd a városi tűzoltók számára. A beruházás nemcsak Kiskőrös, hanem a környező településeken élő emberek biztonságát is erősíti.

A fejlesztésnek köszönhetően a tűzoltók nemsokára egy 1064 négyzetméter alapterületű, kétszintes épületben kapnak majd helyet, amelynek az alsó szintjén négy tűzoltóautó tárolására alkalmas szertár kap helyet.

Az alsó szinten lesz az ügyeleti helyiség, az öltözők, a mosdók és három iroda is itt lesz kialakítva. Az első emeleten hat, egyenként kétszemélyes legénységi háló, irodák, az étkező, a tanterem, a konyha, a konditerem és a vizesblokkok lesznek kialakítva.

-Hirdetés-

A padlástér későbbi tetőtér-beépítésre is alkalmas, ha a későbbiekben több irodára, vagy tárolóra lenne szükség.

A laktanya a Dózsa György úton épül fel. A telek önkormányzati tulajdonban van, folyamatban van az állami tulajdonba vétele. Az új laktanya építése, annak bútorozása, informatikai eszközökkel való ellátása és teljes berendezése a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósul meg összesen  919,8 millió forintból.

A közbeszerzési eljárást hosszú előkészítés előzte meg. A közbeszerzési felhívást 2018. április 11-én írták ki a beruházással kapcsolatban, amelyre érvényes ajánlatok érkeztek, de mindegyik meghaladta a rendelkezésre álló forrást. Éppen ezért forrásemelési kérelmet nyújtott be a katasztrófavédelem, amelyet tavaly decemberben hagyott jóvá az irányító hatóság, így módosult a támogatási szerződés. Ezek után lehetett a nyertes ajánlattevővel kivitelezési szerződést hatályba léptetni és átadni a munkaterületet.

A kivitelezéshez szükség volt előzetes régészeti feltárásra, amely több, mint három hónapot vett igénybe, így a tényleges kivitelezés 2019. március 20-án indult meg.

Ezt figyelembe véve a projekt kivitelezése és megvalósítása időarányosan halad, a beruházás hamarosan eléri a szerkezetkész állapotot. 

Onnan fognak lecsúszni a tűzoltók, ha megszólal a riadó

Az új épület megfelel a kor követelményeinek, energiaellátását részben az épület tetőfelületén helyet kapó napelemrendszer biztosítja majd. A modern homlokzatnak köszönhetően a város egy vonzó megjelenésű, új épületet kap, a kényelmes belső terek pedig a funkciójuknak megfelelő kialakításukkal segítik elő a tűzoltók esztétikus környezetben való mindennapos szolgálatellátását.

A kiskőrösi tűzoltóság 965 négyzetkilométeren, 13 településen 52 ezer ember biztonságát szolgálja nap mint nap.


Az épületet a tűzoltók várhatóan 2020 második felében vehetik használatba
– nyilatkozta hírportálunknak Dóka Imre tű. főhadnagy, a kommunikációs szolgálat szóvivő-helyettese. 

Az építési területen Paksi Dénes tű. parancsnok vezetett körbe minket. Köszönjük! 

Paksi Dénes tű. parancsnok

Kutyifa Icu 
Fotók: Kincses Szilvi 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)