Kisvasúti emléktúra a Kecskemét-Kiskőrös útvonalon

Az Eltájolók TSE szervezésében november 30-án KECSKEMÉT KK – KISKŐRÖS KK kisvasúti emléktúra volt. A szervezők ezzel a programmal kívántak emléket állítani a 10 évvel ezelőtt megszűnt Kecskemét és Kiskőrös között közlekedő kisvasútnak.

-Hirdetés-

Az eseményről Döme Géza főszervező elmondta, hogy a jubileumi évforduló alkalmából az egyesület szervezte az emléktúrát a kisvasút vonala mentén. A programot meghirdették országosan és nagy szeretettel várták az érdeklődőket.

A Vasúttörténeti Alapítvány részéről Nagy József is nagyon jó ötletnek tartotta a túrát és a segítségével egy kiállítást tudtak elhozni a kiskőrösi vasútállomás épületébe. Régi képekkel és dokumentumokkal elevenítették fel a kisvasút történetét, valamint egy vasúti makett is felállításra került néhány olyan megállót életre keltve, amelyek a kisvasút nyomvonalában találhatóak meg.

A túrán mintegy 120-an vettek részt, akik Kecskeméttől haladva 5 megállóhelyen csatlakozhattak a programhoz.

Reggel 5 órakor indult az első csoport Kecskemétről 38 fővel, akikhez csatlakoztak a többiek a Kecskemét KK vá. – Halasi úti kertek – Törökfái vm. – Helvécia – Orgovány – Kispáhi – Páhi – Kaskantyú – Felsőcebe – Kiskőrös vá. útvonal mentén.

A teljesítés igazolása kihelyezett ellenőrzőpontokon volt, vagy ennek hiányában bójákon kihelyezett szúróbélyegzőkkel, önállóan történt. A túrán minden induló térképvázlatot és útleírást kapott. Szalagozás útközben csak ott volt, ahol nem lehetett a sínek mellett haladni. A célba érkezők kitűzőt, emléklapot és csokit kaptak ajándékba, valamint tea, víz, zsíros, vajas, illetve lekváros kenyér várta őket.

A kiskőrösi vasútállomáson hajtványozásra is lehetőség nyílt, mely egy háromkerekű pályamesteri hajtvány volt, amivel úgy 100 métert lehetett megtenni oda-vissza.

Fotók: Varga Eszter, Nagy József, Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (91 db kép)