A keceli FLORA a második napon is gazdag programokat kínált.

-Hirdetés-

A délelőtt tűzoltóversennyel kezdődött. A hagyományos évzáró tűzoltó versenyen más településekről érkezett vendégcsapatokkal mérhették összetudásukat a keceliek.

A kiállítás látogatói Kalmár Benedek tökfaragó bemutatóját, Gombás Attila virágkötő alkotómunkáját tekinthették meg.

A bátrabbak önkéntes véradáson vehettek részt.

A szombati napon a 25 éves Keceli Patachich Gábor Borrend ünnepi ceremóniáját tartották.

A három nap alatt az idelátogatók nagyvárosi karácsonyi vásárokkal vetekedő vásárlási lehetőségeket találhattak: Az Astron óragyártó cég különlegességeit mutatta be, a Royal Szőlő az üdítőit. A Keceli Ízek utcájában kóstolókat, vásárlási lehetőségeket kínáltak a füstölt húsárutól kezdve a mézen át a kürtős kalácsig. A méztől kezdve a kozmetikai termékekig bőséges volt a kínálat. A KÉVÉS Autó bemutatójától a virágékszerekig, ünnepi dekorációkig minden megtalálható volt. A virágvásár is a bőséggel kínálta most is a kedvezményes áron hazavihető szebbnél-szebb növényeit. A fennállásának 90 évfordulóját ünneplő Gyenes Kertészet most is, mint eddig minden évben elhozta a téli sötét napokat vidámabbá varázsoló virágait.

Kisvonat zakatolt a gyerekekkel, kézműves kuckóban készülhettek az ünnepi díszek, találkozhattunk az elmaradhatatlan keceli Mikulással.

Gépkiállítást, régi, újjávarázsolt motorcsodákat láthattak a nézelődők az udvaron.

A kiállítás ideje alatt kisállat kiállítás is várta a látogatókat.

A Pintér Művek Haditechnikai parkja is várta az érdeklődőket.

XVII. Keceli Országos Fazekas Kiállítás megnyitója

2019. december 7-én, szombaton volt a Városi Könyvtár és Művelődési Ház nagytermében.

A Kéknefelejcs népdalkör dalos műsora nyitotta meg a rendezvényt Juhász Anikó vezetésével.

Elsőként a rendezvény háziasszonya, Widnerné Fenyvesi Bernadett, a Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

Haszilló Ferenc polgármester üdvözölte a kiállítás résztvevőit és a látogatókat, majd Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke megnyitotta a kiállítást.

Az ünnepi program a Keceli értéktári oklevelek és emléklapok átadásával folytatódott. Az értékek létrehozói oklevelet és az értékek őrzői emléklapot vehettek át Haszilló Ferenc polgármestertől és Kiss Csabától a Keceli Értéktár Bizottság elnökétől.

2019-ben a Keceli értéktárba felvételre került „kulturális örökség” kategóriában:

Kovács Attila ny. pedagógus munkássága

Téglás András, a T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium címzetes igazgatójának munkássága

Iván László tanító, helytörténész munkássága

„Szép Kecelbe…” keceli és halasi népdalok

Dr. Bárth János: Kecel története és néprajza, keceli monográfia

Illésné Márin Éva kiemelkedő oktató-, nevelő-, kulturális tevékenysége

„Sport” kategóriában: A Hatvani Lovastanya lovassportot népszerűsítő tevékenysége

Emléklapot vehettek át a javaslatevők: Varga Józsefné és Kovács Anna.

2019. évben a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba bekerült:

„Lecek” fali installáció, Victor Vasarely alkotása

Kecel Város Önkéntes Tűzoltóságának története és tevékenysége

Az értékek őrzője: Városi Könyvtár és Művelődési Ház, Kecel Város Önkormányzati Tűzoltósága.

Délután folytatódtak a programok a XVII. Keceli Országos Fazekas Kiállítás díjátadó ünnepségével.

Widnerné Fenyvesi Bernadett Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója köszöntötte elsőként a résztvevőket, vendégeket a díjátadó ünnepségen.

A rendezvényt megnyitotta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, aki a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke – Haszilló Ferenc polgármester javaslatára – elismerő oklevelet adományozott a keceli Herczeg Lilinek, az Európa-bajnok magyar junior kézilabda válogatott tagjának. Az átadásra szeptember 7-én Kiskunfélegyházán, a közgyűlés ünnepi ülésén került volna sor, de Lili akkor nem tudott ott lenni, így az oklevél átadására, átvételére most került sor.

A kiállításra, amely pályázat is volt egyben 18 fazekasmester hozta el munkáit.

Az ajándékokat – emléklapot és egy palack keceli bort- Haszilló Ferenc polgármester adta át a díjazottaknak és a résztvevőknek.

A szakmai közösség nevében Kovács László kalocsai fazekasmester, az országos kiállítás és pályázat főszervezője szólt a kiállításról, köszönetét fejezte ki.

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának nevében Kékedi László köszöntötte a 17. fazekas pályázat résztvevőit.

A kiállítás védnöke, Imre Károly értékelte a kiállított munkákat, mennyiben felelnek meg a pályázat feltételeinek.

A kiállítás résztvevői voltak: Bánföldi Ferenc, Tiszakécske,Berta István, Vönöck, Donkó Károly és Angyal Kornélia, Abony, Falusiné Terjék Éva, Kaposszerdahely, Farkas Gábor, Békéscsaba, Harangozó Rita, Marcali, Káldi Károly, Rábapatona, Dzmitry (Dimján) Kaptur, Minszk, Kovács László, Kalocsa, Kozák Éva, Gerjen, Les Norbert Gábor, Bodony, Madár Helga, Kalocsa, Magyar Zita, Debrecen, Molnárné Tamás Anetta, Tata, Nagyné Török Zsóka, Tiszafüred, Szekeres Szilvia, Hajdúböszörmény, Szolanics Elvira, Nyíregyháza, Szűcs Imre, Tiszafüred. Inasként közreműködik: Sánta Márton, Lakitelek. 

Kitüntető díjak:

A Mesterek tiszteletére díjat Falusiné Terjék Éva, kaposszerdahelyi alkotónak Kékedi László adta át.

A fazekas pályázat szakmai díjai:

A fazekas közösség szavazatai alapján szakmai díjat vehet át Haszilló Ferenc polgármestertől:

Kozák Éva
Farkas Gábor
Szolanics Elvira

A fazekas pályázat közönségdíját Imre Károly adta át Szolanics Elvirának.

A díjak átadása után F. Tóth Mária, nyugalmazott főtanácsos asszony mondta el ünnepi gondolatait.  Majd ajándékok átadására került sor.

Tóth Mária, nyugalmazott főtanácsos asszonynak, Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetőjének és feleségének, Imre Károlynak, a fazekas kiállítás védnökének, aki Kecel város díszpolgára és Gyalogné Klajkó Eszternek a három napos rendezvény főszervezőjének.

XVII. Keceli Országos Fazekas Kiállítás támogatói voltak: Magyar Művészeti Akadémia, Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat, Kalocsai Érsekség, Győrfi Sándor szobrászművész, Kecel Város Önkormányzata és intézményei, Csendes Ősz Idősek Otthona, T.G.-Virágdekor Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, Fazekas Alkotóház – Kalocsa, Béla Borászat, Bóna Méhészet – Bóna Zoltán, Csanádi Szőlőbirtok, Dolce Vita Pizzéria és Étterem, Fresh Fruit TÉSZ, Hunyadi László és Hunyadiné Miklai Mária, Interkerám Kft., Keraker Kft., PAVA Egyesület,Vincze Mátyás

A nap gyertyagyújtással fejeződött be. Az adventi koszorúnál Imre Károly a BKM-i Közművelődési Intézet ny. vezetője olvasott fel egy megható történetet.  Batáné Sike Orsolya gyönyörű énekét Németh Mihály és Bata László kísérte zenéjével. A Keceli KÉSZ vezetője dr. Suhajda János egy verssel köszöntötte advent ünnepét, majd meggyújtották a koszorún a 2. gyertyát.

Varga Eszter 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (123 db kép)