Bócsán a birkózásnak a gyerekről kell szólnia! — vallja Petróczi Andor vezető edző. De hogy miért is népszerű ennyire ez a sportág ebben a kis faluban és mitől állnak olyan jól az országos rangsorban? — erre keressük a választ a következőkben.

-Hirdetés-

„Először is szögezzük le: a fő ellenségünk az okostelefon és a számítógép!” — kezdi a bócsai birkózók vezető edzője. Számos gyereket vesztettünk el ezen jeles eszközök miatt. A másik gond a nem mindig következetes szülői háttér. Sok családban ugyanis azt mondják: „majd a gyerek eldönti”. És ez akár elfogadható is lenne, ha a gyerek nem a lustaság felé mozdulna el. Szóval így teremtünk csapatot…

Valamiért mégis jól működik nálatok a birkózás.

Az biztos, hogy hajdan a munkások és a parasztgyerekek sportja volt a birkózás. Nem kellett hozzá sok minden és a homokon, a grundon hamar eldőlt, ki a nyertes. A másik, hogy testfelépítésében a kiskunsági ember jó birkózó alkat.

A Falunapon strandbirkózás bemutatót tartanak. Homok van, még a beach hiányzik…

És folytassuk rögtön azzal, amit a a sportszakemberek mondanak, azaz hogy a birkózás egy intelligens sport!

A legnagyobb mértékben! Hiszen fel kell ismerned a lehetőséget a másodperc törtrésze alatt és alkalmaznod kell a százszor begyakorolt fogásokat. No meg bírnod kell erővel is — természetesen! Ha pedig ledöntenek, úgy kell esned, hogy ne veszíts se pontot, se előnyt, hanem tudd folytatni a küzdelmet!

Mennyien vagytok most birkózók Bócsán?

Jelenleg tíz olyan 10-15 éves gyerek jár ide, aki folyamatosan és keményen edz, így készülve az országos bajnokságokra. Aztán van másik tíz ugyancsak értékes sportoló, aki heti két-három alkalommal van itt, edz és hobby szinten birkózik.

Hogy bírja a berendezés?

Az idei terveink között szerepel egy komplett szőnyegcsere a birkózó teremben. A szivacs és a takaróponyva a világversenyeken használt minőségű lesz. Erre azért van szükség, mert egyre több az edzőtáborunk, melyekre messze földről járnak ide a legjobbak. A mi gyerekeinknek ez nagy előny, hisz vendéglátóként részt vehetnek az edzőtáborok edzésein. Ha ezek a táborok máshol lennének, nem lenne lehetőségünk, hogy mindenkit elvigyünk.

Hogy telt 2019?

Biztatóan! Mindjárt kielemezzük a bócsai birkózó csapat országos eredményeit. Tudni kell, hogy ebbe most nem tartoznak bele a kezdők, a kisebb meghívásos és a nemzetközi versenyek. Csak a hivatalos, a Magyar Birkózó Szövetség által szervezett országos bajnokságok és diákolimpiai bajnokságokat vesszük ide, mivel ezek pontszerző versenyek.

Tehát: a diákolimpiát megelőzi egy területi vagy regionális selejtező. 6 régióra oszlik az ország, mi vagyunk a Dél-Alföld, tehát Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megyék területe. Innen korosztályonként ill. súlycsoportonként 2-3 győztes jut tovább az országos döntőbe. Súlycsportonként 15-20 induló van.

Helyezéseink a diákolimpiákon:

Gáspár Bálint diákolimpia: II. és III. hely
Bogáromi Bence: III. hely
Németh Bálint I. és III. hely
Petróczi Péter III. hely
Varnyú Bálint III. hely
Mások is indultak, a csapatnak természetesen a további helyezésekért is jár pont.
Borbényi Dániel: területi III. helyezést ért el.

Magyar Bajnokság

Ez egyetlen egy verseny, megelőző kvalifikáció nélkül, melyen igazolt magyar versenyzők indulhatnak.

Gáspár Bálint: II. hely
Wéber Dominik: II. hely
Németh Bálint: II. hely
Varnyú Bálint: III. hely

A hajókötél mindenre jó – ez a neve ennek az új beszerzésű eszköznek, mely a kar, a váll és a hát erősítésére szolgál. Aki rángatja, éppen Hirsch Lujza.

A kölcsönlány

Országos ügy számunkra a csapatbajnokság is! Itt kölcsönadtuk Csepelnek Hirsch Lujzát. Ez azért jó, mert ha egy csapat valahol nem tud versenyzőt indítani, pontozásos hátrányba keveredik. Nálunk viszont nincs annyi lány, hogy ki tudjunk állítani csapatot. Így Lujza serdülő korosztályban szőnyegre léphetett: neki fejlődési lehetőség, mi meg visszakapjuk a kölcsönt máskor… Ez a lány 3 éve jár hozzánk és az utóbbi egy évben igen komolyan is veszi a birkózást. Csepel csapatát győztes meccsével a II. helyre segítette.

A 2019-es serdülő fiú csapatbajnokságon községünk is képviselte magát, bár kicsit foghíjasan. A területi bajnokságot Bócsa rendezte ehhez, megnyertük Soltvadkert és Szarvas előtt végezve, így kiemelt csapatként vettünk részt a pécsi országos döntőn. A finálén a selejtező csoportmérkőzéseket megnyertük Kaposvár és Pécs legyőzésével és bejutottunk a legjobb hat közé. A középdöntőben Esztergom és Dél-Zselic csapatai következtek. Az utóbbit legyőztük, Esztergomtól (későbbi ezüstérmes) kikaptunk. Az országos bronzcsatában Bócsa és Miskolc csapata következett. 15-29 pontozással nagy küzdelem által a negyedik helyet szereztük meg — megelőzve olyan nagy csapatokat mint Cegléd, Tatabánya, Eger valamint több budapesti egyesületet.

Fontos még szólnunk az aranyjelvényes minősítő országos versenyekről, melyeken Wéber Patrik és Dudás Lívia kapott aranyjelvényes minősítést. Ennek birtokában meghívják őket országos válogatott edzőtáborokba, amely anyagilag (lévén az országos szövetség fizeti) és fejlődési szempontból nagy jelentőséggel bír.

Káposzta Lajos