Gmoser András képviselő kezdeményezésére “Gyerekek” veszélyt jelző és gyermekeket ábrázoló figyelemfelhívó, lassításra késztető táblák kerültek kihelyezésre három forgalmas út mentén lévő kiskőrösi óvoda elé.

Számos lakossági megkeresés érkezett arról, hogy a járművezetők közül sajnálatosan sokan még az óvodák előtt sem tartják be az 50 kilométer/órás sebességhatárt, mellyel komoly veszélyt jelentenek a kicsikre, szüleikre és az ott dolgozókra is. Előfordultak már kisebb balesetek is.
Erdőtelki Óvoda előtti útszakasz
A képviselő úr elmondta, hogy már régóta próbál valamilyen megoldást találni az erdőtelki főúton száguldozó autósok megregulázására. Előfordult olyan balesetveszélyes helyzet, amikor a gyermeket vissza kellett rántani az útról, mert majdnem kilépett az autó elé, és sajnos olyan is előfordult, amikor kerékpáros gyermeket lökött fel az autós.
Erdőtelki Óvoda előtti útszakasz

A problémás helyzetre először a “Gyerekek” veszélyt jelző tábla kihelyezésével próbáltam megoldást találni – sajnos kevés sikerrel. Pedig emiatt az arra közlekedő alapból köteles lenne még körültekintőbben és lassabban haladni. Ennek ellenére sokan úgy mennek át Erdőtelken, hogy nem is lassítanak.

-Hirdetés-

A helyzet megoldására a lakosok már kértek gyalogátkelőt az óvoda elé, de ez elég költséges megoldás lenne, mivel pont szemben van a buszváró, melynek áthelyezése, átépítése és a gyalogátkelő szabályos létrehozása, komoly anyagi ráfordítást igényelne, nem beszélve arról, hogy a gyorshajtókat vélelmezhetően ez sem állítaná meg.

Batthyány Óvoda előtti útszakasz

Másik még drasztikusabb megoldás mobil, vagy épített fekvőrendőr, melynek előnye mellett nagy hátránya, hogy nem csak a renitens száguldozóknak, hanem a szabályosan közlekedőknek és az ott lakóknak is nagy kellemetlenséget okozna, főleg, ha biztosra megy az építtető, és szép hasasra építi őket.

Batthyány Óvoda előtti útszakasz
Ezért, mindezek előtt – mivel a hagyományos KRESZ táblák sajnos nem elég hatásosak – megpróbálunk egy úgymond érzelmekre ható táblával lassabb haladásra késztetni az arra közlekedőket.
 

Aki sokat autózik az biztosan találkozott már hasonló feliratokkal, hogy „Lassíts! Az én apukám is itt dolgozik!”, vagy „Vigyázz! Gyerekek!”.

 
Lehet, hogy naiv gondolat, mégis reményem szerint ezzel is fel lehet, és fel is kell hívni a gyorshajtók figyelmét az élet fontosságára. Arra, hogy vigyázzunk egymásra! Tényleg nem éri meg rohanni, mert otthon mindenkire várnak!
 
 

Így született meg bennem a gondolat, hogy készíttetek egy ilyen táblát, melynek elkészítésében Domonyi László polgármester is a támogatásáról biztosított.
A Druk-ker Kft. és a Kiskőrösi Önkormányzat munkatársainak köszönhetően elkészültek és a napokban kihelyezésre kerültek a táblák – nem csak az Erdőteleki Óvoda elé, hanem a Szűcsi Óvoda és a Batthyányi Óvoda előtti útszakaszokra is, és egyúttal pótolva lettek a hiányzó “Vigyázz gyerekek!” KRESZ táblák is. Köszönet érte mindannyiuknak!

Szűcsi Óvoda előtti útszakasz
Úgy gondolom, hogy a gyermekeinkkel együtt utazva, vagy a tábla mellett sétálva felmerülhet bennük a kérdés: Anyu!, Apu! Mit jelent ez a tábla?

Ekkor elmondhatjuk nekik, hogy azért van kirakva, hogy az autósok lassabban közlekedjenek és vigyázzanak a gyerekekre! Így legközelebb, amikor arra megyünk, akkor már gyermekünk fog figyelmeztetni: Apu!, Anyu! Tudod, lassan menjünk! Itt vigyázni kell a gyerekeke!

– mesélte a VIRA.HU-nak Gmoser András képviselő.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)