A településen élők élete is egyik napról a másikra megváltozott a koronavírus járvány okozta szükséges óvintézkedésektől. A település első emberével Bán Róbert polgármesterrel  beszélgettünk, hogyan sikerült alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

-Hirdetés-

-Az általános iskolában, óvodában és bölcsődében felmértük az igényeket a gyermekfelügyeletre, amire csak 3-4 óvodás gyermek esetében jelentkezett szülői igény. Így az iskolában távoktatás keretében zajlik az oktatás a tantárgyak tömbösítésével 1-1 napra csak 2 tantárgyból kapnak tanulnivalót és házi feladatot a diákok. Akiknek szükséges volt, segítettünk számítógép biztosításában. A minibölcsődénket bezártuk a járvány idejére, mivel minden szülő meg tudta oldani gyermekének felügyeletét.

Elcsendesedett a falu

A személyes kapcsolattartást felváltotta az internet, ez mennyire okozott nehézségeket?

2017-ben indult községünkben is a Segítő Kezek program, melynek keretében a 65 év felettieknek segítettünk nyertes pályázatunknak köszönhetően megtanulni a számítógép kezelését, az internetes kapcsolattartást a pályázatkeretében kapcsolattartásra kiosztott laptopokkal, internetelérésekkel. Jelenleg Tázláron 3 munkatársunk tartja a kapcsolatot 40 nyugdíjassal, de van munkatársunk, aki soltvadkerti, van, aki kiskunhalasi, s van aki harkakötönyi időseknek segít ezt a nehéz időszakot is átvészelni az internetes kapcsolattartással.Iskolánk tanárai ügyesen átálltak az online oktatásra és folyamatos a tanulókkal a kapcsolattartás, visszajelzés. Néhány tanulónak is tudtunk biztosítani laptopot, tabletet, ahol szükség volt rá.

Mi a helyzet a művelődési házzal?

-Jelenlegi helyzetben nincsenek rendezvények művelődési központunkban, mely az elmúlt évek minden hétvégéjén –és hét közben is- nagyon sok rendezvénynek, civil csoport működésének, programjainak adott helyt- továbbá a családi rendezvényeket is visszamondták a kialakult helyzetre való tekintettel a felelősségteljesen gondolkodó tázlári emberek.

Közmunkások aktuális feladata változott-e, ha igen miben tudják segíteni a falut?

-Közmunkásaink feladata egyelőre nem változott, a község utcáinak, tereinek, parkjainak rendben tartásán kívül az önkormányzat konyhájára bevihető termények termelésének előkészítésén dolgoznak, valamint a földutak karbantartását végzik a szemétszedés mellett.

Orvosi problémával, vagy bármilyen kérdés esetén hová fordulhatnak az emberek?

-Továbbra is megbízhatóan működik az egészségi ellátás községünkben. A páciensek hívhatják telefonon az orvosi rendelőt, ahol háziorvosunk és a körzeti nővér segíti a gyógyszerellátást a felhőbe felküldött elektronikus recepttel, amelyet a helyi patikában ki is tudnak váltani az ellátásra szorulók, vagy hozzátartozóik.

Van-e olyan vállalkozás, ami áttért más tevékenységre?

-Jelenleg nincs ilyenről tudomásunk, de a madárinfluenza kapcsán már beszéltem olyan vállalkozóval, aki az idei kapacitásával a libanevelés, tömés visszaesése miatt a növénytermelés felé szeretne fordulni.

Tapasztalható-e példátlan összefogás, ha igen miben?

-Igen, községünkben több ügyes asszony elkezdte a maszkok varrását, melyeket ingyenesen felajánlottak tázlári lakótársaik, valamint az önkormányzat dolgozói és az időseket segítő önkéntesek javára. Önkormányzatunk alapanyagok vásárlásával segíti további munkájukat, így igyekszik biztosítani, hogy minden rászoruló részére tudjunk biztosítani fertőtleníthető maszkokat.
Felmértük községünkben azon 65-év feletti emberek igényeit, akiknek segítségre van szükségük a bevásárlásban, gyógyszerellátásban, vagy ebéd kiszállításában, s önkormányzatunk munkatársai jelenleg elbírják végezni ezen feladatokat, de már szépen gyarapodnak a nevek az önkénteseink listáján, akik, ha kell besegítenek ebbe a feladatba nekünk. Ezen munkát végző dolgozóink már kaptak nagy csokor rózsát, libamájat is tázlári vállalkozók felajánlásaként, akik ezzel szerették volna elismerni, támogatni a helytállásunkat. Köszönjük mindannyiunk nevében!

Tartsuk be a kijárási korlátozás rendelkezéseit, maradjunk otthonainkban, ne tegyük ki magunkat a szükségesnél jobban a koronavírus veszélyeinek, s ezzel segítsük azt is, hogy a veszélyeztetettebb embertársainkhoz se vigyük a vírust még –esetleges- tünetmentes hordozóként se! Találjuk meg otthonainkban, kertünkben a nyugalmat, a békességet ezen időszak átvészeléséhezzárja le beszámolóját a polgármester.

B.M