Túlnyomással üzemelő sprayk, öngyújtók, mobiltelefonok: csupa olyan dolog, ami akár nálunk is lehet az autóban, de a tűző napon hagyva komoly rombolásra képesek. A veszély valódiságára pedig a texasi katasztrófavédők hívták fel a figyelmet, és közzé is tettek egy fotót egy ilyen esetről, amikor nekik kellett autót oltani egy felrobbant kézfertőtlenítő miatt, amitől lángra kapott az autó ajtaja.

hand.PNG
-Hirdetés-

A képen is látható esetben az autó tulaja úgy tűnik az ajtó tárolójában hagyta a kézfertőtlenítőt, amiből a 30 fok fölé melegedő autóban elkezdett párologni az alkohol, és valamitől berobbant. 

A műsorban egy tűzoltó elmondja, hogy már alacsonyabb hőmérsékleten is párologhat az alkohol ezekből, de 30 fok fölött annyira felerősödhet, hogy a zárt légtérben felerősödik az alkoholgőz. És a berobbanásához nem is kell rágyújtani az autóban: elég, ha a műszálas ruhánk dörzsölődik az üléshuzattal, és kis szikra keletkezik.

És ha ez nem lenne elég, a CBS- műsorában azt is hozzáteszik, hogy a berobbanás veszélyén kívül már csak azért sem érdemes az autóban hagyni ezeket az alkoholos fertőtlenítőket, mert csökken a hatékonyságuk a fertőtlenítő alkohol elpárolgásával. 

Videót készített a Fővárosi Katasztrófavédelem, amelyben a szervezet mobil labor kolléganőjének segítségével elmagyarázzák, miért is veszélyes, ha a forró autóban hagyjuk az alkoholos kézfertőtlenítő folyadékot.

Forrás: https://index.hu/, Katasztrófavédelem Hivatalos 
Kiemelt kép: illusztráció 

Szerk. Kutyifa Icu