A koronavírus-járványhelyzet nyomán kialakult változások nagymértékben érintik az egészségügyet, egyebek mellett a háziorvosi ellátást, a gyógyszerfelíratást, az orvos-beteg találkozásokat, a szakrendelések igénybevételét és a kórházi ellátást. Dr. Ruzsáli Pál csengődi háziorvos ezekre a témákra fókuszálva tartott tájékoztatót a lakosságnak. A téma fontosságát jelzi, hogy szép számmal jelentek meg érdeklődők a művelődési házban.

-Hirdetés-

 

A járványhelyzet olyan változásokat hozott, amelyeknek egy részét már korábban is tervezték bevezetni az egészségügyben, és minden bizonnyal a továbbiakban is megmarad – kezdte a doktor. Mint mondta, a telefonos előjegyzés, az orvos-beteg találkozások időtartamának szabályozása vagy az e-recept olyan kezdeményezések, amelyek mindkét fél részéről előnyösnek bizonyultak. Ha a betegek betartják az előjegyzéskor (csengődiek a 06 78 441-110-es számon) kapott időpontot, akkor csökken a várakozási idő, elkerülhető a betegek csoportosulása, és esetenként több idő is juthat egy beteg kivizsgálására, ellátására.

Az e-receptek felírására és kiváltására vonatkozóan elmondta, hogy e célból a csengődiek a 06 78 441-740-es számot hívják. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy a betegek a szükséges gyógyszer telefonon történő felírását követően ne azonnal menjenek érte a patikába, mert lehet, hogy csak órákkal később kerül föl az információ a „felhőbe”. Arra is emlékeztetett, hogy a veszélyhelyzet elmúltát követő 90 nap után – ez szeptemberre várható – a kormányhivatalnál beszerezhető igazolás kell majd a hozzátartozók vagy a gondozottak receptjeinek a kiváltásához.

Mivel a szakrendelések fogadóképessége még korlátozott, kérte, hogy a betegek minden esetben tájékozódjanak a járványhelyzet előtt kapott időpontokat tekintve is. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a kiskőrösi szakrendelő nehezen érhető el telefonon, elmondta, hogy jelezték már a vezetőnek, hogy a kiskunhalasi szakrendelőben bevált gyakorlatot érdemes lenne itt is alkalmazni, ott ugyanis az egyes szakrendelések közvetlenül elérhetőek.

A doktor kitért a TAJ-kártya meglétének fontosságára, mert az, aki nem rendelkezik ezzel, csak térítés ellenében veheti igénybe az alapellátást is. Hangsúlyozta, hogy 14 éven aluli gyermek csak szülői vagy felnőtt kísérettel érkezhet a rendelőbe. Kérdésekre válaszolva egyebek mellett beszélt a közgyógyellátásra való jogosultságról, a krónikus betegek receptfelírásáról és a helyettesítő gyógyszerekről is. Dr. Ruzsáli Pál a rendelési idejéről is tájékoztatott: minden hétköznap 8-tól 12 óráig a rendelőben látja el a betegeket, 16 óráig készenlétet tart, ezt követően 16 órától másnap reggel 8-ig a térségi orvosi ügyelet (06 78 311-260) vehető igénybe. A koronavírussal kapcsolatban elmondta, hogy Csengődön nem volt fertőzött, karanténban is csak olyan személyek voltak, akik korábban a járvány sújtotta területen jártak, de senkinek nem volt pozitív a tesztje sem.

Mint mondta, a maszk viselése minden bizonnyal megmarad a zárt terekben, ahol az egymás közötti biztonságos távolság nem tartható, és gyakorlati tapasztalat alapján súlyos pénzbírsággal is büntetik a mellőzését. – A „régi szép idők” ugyanis sosem jönnek már vissza, ezt mindannyiunknak be kell látnunk: a vírus velünk marad – zárta szavait a doktor.

KN

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)