Az egészségügy felkészült a koronavírus-járvány következő hullámának kezelésére – jelentette ki közösségi oldalára feltöltött videójában Orbán Viktor miniszterelnök.

-Hirdetés-

Nem béníthat meg bennünket újra a vírus – jelentette ki Orbán Viktor.
A kormányfő, miután az operatív törzzsel az egészségügyi védekezést áttekintette, úgy fogalmazott: “erős reggel volt”. Kiemelte: több mint tízezer szabad kórházi ágy van, ha romlana a helyzet, a lélegeztetőkészülékek “rendben vannak”, a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre. Ellátatlanul egyetlen magyar ember sem marad, ha elkapja a koronavírust – szögezte le a kormányfő.    

A videóban Orbán Viktor arról beszélt: a szerdai kormányülésre készítettek elő jó néhány döntést. Szeretnék kikényszeríteni, hogy azt a kevés szabályt, amelyet a maszkviselésre, a boltok látogatására, közlekedési eszközök használatára kidolgoztak, érvényesíteni is tudják – mondta.
Hangsúlyozta: tisztelettel kérik az embereket, hogy tartsák be ezeket a szabályokat, de ha nem tartják be, most már szankciókat is kell hozzájuk kötni. A kormányfő tájékoztatása szerint az iskolákat tudják üzemeltetni, három iskolát és tizenhat óvodát kellett eddig bezárni, a többi helyen az oktatás “többé-kevésbé megszokott rendben zajlik”.
Hozzátette: október elsejétől az iskolába belépéskor lesz kötelező testhőmérséklet-mérés is.  Bejelentette: a kormány közel áll ahhoz, hogy a tesztek hatósági árát meg tudják határozni. A tesztek hatósági árasak lesznek, hogy pontosan hány forint, arról a szerdai kormányülésen döntenek majd – mondta. Közölte: az influenza elleni védőoltást, amit önkéntesen lehet kérni, ingyenessé tudják tenni az egész országban.  A miniszterelnök az operatív törzs ülése után gazdasági kabinet tagjaival folytat megbeszélést, “mert a védekezés egyik célja, hogy mentsük az emberéletet, a másik pedig, hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – fogalmazott. 

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/
Kiemelt kép: illusztráció