Január 1-jével a gyakorlatban is elindulhat Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja.

Új információként közölte: a legnépszerűbbnek számító felújítási támogatás a gyermek 25 éves koráig vehető igénybe, mégpedig egy alkalommal.

-Hirdetés-

A portfolio.hu összefoglalta az 5 pontos program elemeit, amelyek közül eddig a 150 négyzetméter alatti lakásokra és 300 négyzetméter alatti családi házakra vonatkozó 5%-os újlakásáfáról, valamint a CSOK-felvevők illetékmentességéről jelent meg törvényjavaslat.

Novák Katalin az öt elemből álló otthonteremtési programról tartott összegző sajtótájékoztatón beszélt a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő áfacsökkentésről, áfamentességről, az illetékmentességről, az otthonfelújítási támogatásról és a többgenerációs otthonteremtésről.

1. elem: 5%-os lakásáfa

Kifejtette: január elsejétől az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken. Erről egyébként már a törvényjavaslat is megjelent.

2. elem: áfa-visszaigénylés a CSOK-osoknak

Ha viszont valaki családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) is igénybe vesz, akkor az áfa 0 százalék lesz, oly módon, hogy az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni. Ez a családok megtakarítása lesz majd – közölte. Példaként azt mondta: ha egy fiatal, három gyermeket tervező pár felveszi a babaváró támogatást, az 10 millió forintos kezdőtőke. A teljes áfamentességnek köszönhetően egy nettó 50 millió forintos ingatlan vásárlása esetén 13,5 milliót spórolhatnak meg.

Erről még nem jelent meg rendelet vagy törvényjavaslat.

3. elem: 50%-os felújítási támogatás 3 millióig

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akiknek már megvan a saját otthona, nem szeretnének költözni. Ők egy 6 millió forintos felújítás esetén 3 milliót tudnak visszaigényelni. A miniszter azt mondta: az eddigi visszajelzések alapján az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. Ezzel kapcsolatban azt is bejelentette:

CSALÁDBAN MINDEN – A SAJÁT TULAJDONÚ OTTHONBAN NEVELT – GYERMEK SZÁMÍT 25 ÉVES ÉLETKORIG.

Ha pedig súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelnek a családban, és a gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosultak, akkor nincs életkori határ – tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: ezt a támogatást egy család egyszer veheti igénybe.

Erről még nem jelent meg rendelet vagy törvényjavaslat.

4. elem: illetékmentesség a CSOK-osoknak

Az otthonteremtési program negyedik eleme az illetékmentesség. Január elsejétől a gyermekesek, vagy gyermeket tervezők CSOK-kal vásárolt ingatlan esetén illetékmentességet élveznek. Így az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illeték is a családok megtakarítása lesz.

5. elem: többgenerációs CSOK

A program ötödik, a héten bejelentett eleme a többgenerációs otthonteremtés. Ez megteremti a lehetőséget, hogy jövő január elsejétől, aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a CSOK-ot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet.

Erről még nem jelent meg rendelet vagy törvényjavaslat.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila

MEGOSZTÁS